
Återhämtningsplanen NextGenerationEU hjälper länderna att finansiera en grönare, mer hållbar och alltmer digital framtid. Många av de projekt som planen finansierar är pågår ännu eller håller på att granskas, medan vissa redan har avslutats och gett lokalinvånarna en enklare vardag. Ett sådant projekt är en linfärja i Križnica i Kroatien. Vi har pratat med Josip Sesvečan som kör färjan och som berättar att den är säkrare, effektivare och mer pålitlig och har förbättrat transporterna i trakten och bidragit till den regionala utvecklingen.
Križnica ligger vid gränsen till Ungern i kommunen Pitomača i nordöstra Kroatien. Byn befinner sig i hjärtat av Muras-Dravas-Donaus biosfär-reservat och Muras-Dravas regionalpark. Via en gångbro kan de som bor i Križnica ta sig över floden Drava till fots eller på cykel. Däremot var fordon och maskiner fram till nyligen tvungna att använda en 50 år gammal linfärja. Med hjälp av finansiering från NextGenerationEU har en helt ny soldriven linfärja installerats och ersatt sin åldrade, omoderna föregångare och förbättrat invånarnas dagliga pendlande.
Križnica omges av ett naturarvsområde med ett rikt djur- och växtliv. Det ingår i EU:s Natura 2000-nät med skyddade områden för värdefulla och hotade arter. Området håller snabbt på att bli ett uppskattat resmål. Det lokala informationscentrumet öppnade i mars 2023 och fler och fler besökare hittar dit. Vid sidan av turismen bygger den lokala ekonomin i hög grad på familjejordbruk som odlar grönsaker, frukt och spannmål. Person- och godstrafik liksom jordbruksmaskiner och jordbruksvaror måste korsa floden med färja.
Den gamla linfärjan togs ur trafik förra året efter att ha varit i bruk sedan 1974. Den kunde inte längre tillgodose lokalsamhällets behov utan krävde underhåll och ständiga reparationer. Därför beställde Pitomačas kommun ett nytt soldrivet fartyg med en investering på 906 438,96 euro. Färjan sattes i trafik i mars 2023 och hade omedelbara effekter på lokalinvånarnas pendlande och livskvalitet. En person som har daglig nytta är Josip Sesvečan, anställd i Pitomačas kommun och som har jobbat på den gamla färjan i 32 år. Nu kör han den nya färjan, så vi träffade honom för att höra vad han tycker:
Vad är din roll i projektet och vad anser du om det?
JS: Jag är mycket engagerad i projektet. Jag jobbade på den gamla färjan i 32 år och fortsätter nu att köra den nya tillsammans med fyra arbetskamrater. Dessutom är jag ordförande för Križnicas lokalråd och jag har bott här i hela mitt liv. Allt har förbättrats sedan den nya färjan togs i drift. Den gamla var mycket mindre och inte lika säker på grund av allt slitage. Drava är en ström och mäktig flod vars strömmar ibland gör färjeturerna till en utmaning. Som färjkarlar måste vi vara mycket försiktiga. Förutom vattenståndet måste vi ta hänsyn till stockar, grenar och andra föremål som kan dyka upp i floden och skada färjan om de fastnar under pontonerna. Den nya färjan har gjort navigeringen och turerna mycket enklare och säkrare och det är mycket viktigt för oss som arbetar på eller använder färjan varje dag. Som färjkarl ansvarar jag för passagerarnas och fordonens säkerhet, så nu känner jag mig mycket lugnare och säkrare inför varje avgång.
Vilka är några av färjans fördelar? Vilka problem har den löst?
JS: Det fysiska arbetet har minskat till ett minimum eftersom många system har förbättrats tack vare de soldrivna elmotorerna på färjans tak. Motorerna spänner linan och ser till att färjan går rakt, medan sensorer varnar oss om vatten spolas ombord. För oss färjkarlar är det mindre manuellt arbete än tidigare. Den nya färjan har också högre lastkapacitet och tar mellan 8 och 10 fordon och upp till 50 passagerare. Den gamla färjan tog högst 20 passagerare och var mycket känsligare för förändringar i vattenståndet, vilket gjorde att fordonen kunde skadas när de körde av eller på. Bara av den anledningen var det vissa som undvek att använda färjan om de kunde. Så är det inte längre eftersom den nya modellen är säker, pålitlig och mycket enklare att köra av och på. Som färjkarlar kan vi nu ägna mer tid åt att hålla koll på vattenståndet, hjälpa passagerarna att ta sig ombord och se till att de är säkra och har det bekvämt. Det är bra för både lokalborna och turisterna.
Vad hoppas du ska ändras i din region till följd av projektet?
JS: Lokalbor som regelbundet använder färjan har redan från början förstått hur viktigt projektet är. De har varit entusiastiska över att den gamla modellen ersattes av en ny, modern och mer tekniskt avancerad modell. Som alla andra uppskattar de att färjeturerna har blivit säkrare och pålitligare – vi hade behövt en ny färja för länge sen. Jag hoppas och tror att den nya färjan ska göra att lokalborna vill fortsätta att bo och jobba här eftersom den underlättar deras vardag och resor till andra delar av landet. Jag tror också att färjan är bra för turismen och främjar ny verksamhet i Križnica och öppnar upp vår kommun för andra regioner än Pitomača.
Križnicas linfärja är bara ett projekt bland många som delvis finansieras genom NextGenerationEU. Alla projekt knyter an till ett visst fokusområde i förhållande till nationella prioriteringar och lokala behov men alla bidrar tillsammans till att stärka landets ekonomiska och sociala motståndskraft och snabba på den digitala och den gröna omställningen. Finansieringen kan vara mycket viktig för småkommuner som Križnica and Pitomača, eftersom avlägset belägna kommuner får ett välbehövligt tillskott som främjar den lokala utvecklingen. Den nya linfärjan har lagt en bra grund för områdets framtid och har gett invånarna en pålitlig, säker och miljövänlig resväg över Drava. Det är mycket viktigt för traditionella lokala näringar som jordbruket, samtidigt som lokala myndigheter, invånare och företag kan förverkliga sina ambitioner i fråga om turism och fritidsverksamhet.
Översikt
- Publiceringsdatum
- 31 januari 2024
- Upphovsman
- Generaldirektoratet för kommunikation
- Location
- Kroatien