Gå direkt till innehållet
NextGenerationEU
Nyhetsartikel2 februari 2024Generaldirektoratet för kommunikationLästid: 6 min

Diagnos på distans – telemedicin på Kroatiens landsbygd

NextGenerationEU banar väg för grönare, tåligare och mer hållbara ekonomier och samhällen. EU-länderna använder sin finansiering till att modernisera allt från transportinfrastruktur till subventionerat boende och digitaliserad offentlig service. Faciliteten för återhämtning och resiliens bidrar till en starkare hälso- och sjukvård, bättre social och institutionell resiliens och minskade sociala och geografiska skillnader. Alla dessa aspekter finns med i Telecordis-projektet för telemedicin i den kroatiska regionen Koprivnica-Križevci. Vi har talat med Andrea Horvat och Mirjana Hanžeković som berättar mer om projektet.

Andrea Horvat jobbar som sjuksköterska på den regionala vårdcentralen i Koprivnica-Križevci. Vi fick en pratstund med henne där hon berättade om Telecordis-projektet och vårdcentralens nya centrum för telemedicin. Projektet finansieras genom Kroatiens återhämtnings- och resiliensplan – med en investering på cirka 690 000 euro – och innebär att patienter kan göra hjärt- och lungfunktionstester både enklare och snabbare. För Andrea är det en skänk från ovan, eftersom det verkligen har förbättrat tillgången till viktig hälso- och sjukvård i en region med stora brister.

Tidigare fick patienter med kroniska sjukdomar eller hjärt–kärlsjukdomar ta sig till ett sjukhus mycket längre bort för att träffa en läkare och göra hjärtundersökningar, med väntetider på upp till fem månader eller ännu mer. Sedan Telecordis-centrumet för telemedicin öppnade i juli 2023 har väntetiden minskat till i genomsnitt tre veckor. Tack vare ny medicinsk utrustning och datorutrustning kan man erbjuda viktiga undersökningar till lokalbefolkningen: långtids-EKG, 24-timmars blodtrycksmätning, spirometri och vilo-EKG med 12 avledningar. Undersökningarna utförs av personalen på vårdcentralen. Patientdatan skickas sedan via Telecordis-systemet till en specialist som analyserar resultaten och ställer diagnos.

Andrea vill gärna dela med sig av sina tankar om Telecordis-projektet.

Är du nöjd med projektets resultat?

AH: Jag är mycket nöjd med hur allt har fungerat. Hjärtpatienter i glesbygden kan nu snabbare och smidigare få en diagnos utan att behöva åka till sjukhuset i centralorten Koprivnica. Det har varit jobbigt för dem att ta sig till sjukhuset för att träffa läkare, särskilt för äldre och mindre rörliga patienter. Vissa patienter med hjärt–kärlsjukdomar måste undersökas en gång i halvåret eller regelbundet träffa läkare för att följa upp läkemedelsbehandlingen. För dem som bor långt bort har det inneburit stora logistikproblem att behöva resa fram och tillbaka så ofta. Centrumet för telemedicin underlättar för alla.

Förutom att vara närmare patienterna, vilka andra fördelar erbjuder centrumet?

AH: Förutom att det är bekvämare och kortar köerna kan vi tack vare telemedicincentrumet ställa diagnos mycket snabbare. Det är förstås läkaren som tolkar resultaten men i min roll som sjuksköterska är jag ofta ansvarig för att kontrollera dem. Om jag bedömer att en patient behöver akut vård måste vi agera snabbt och ge nödvändig medicinsk vård. Telemedicin är ett effektivt hjälpmedel som ökar patientsäkerheten eftersom vi snabbare kan identifiera problemen och sätta in den behandling som krävs. Vid mer än ett tillfälle har vi kunnat undvika att det värsta inträffar.

”Telemedicin är ett effektivt hjälpmedel som ökar patientsäkerheten.”

– Andrea Horvat, sjuksköterska på vårdcentralen i Koprivnica-Križevci

Mirjana Hanžeković är chef på den vårdcentral där Andrea jobbar. Hon är också mycket imponerad över resultaten från Telecordis-centrumet för telemedicin. Hon håller med Andrea om att de som bor på landsbygden måste få tillgång till viktig hälso- och sjukvård och betonar att effektivitetsvinsterna har räddat många patienters liv.

Vi talade även med Mirjana och fick veta mer om projektets stora fördelar.

Hur har projektet förändrat den lokala hälso- och sjukvården?

MH: Det har varit mycket viktigt för alla patienter i regionen med hjärt–kärlsjukdomar, som står för omkring 45 procent av alla dödsfall i Kroatien. Hjärtvården är mindre tillgänglig i inlandsområden som Križevci och Đurđevac, så dödligheten här är högre. Jag tror att de telemedicinska verktyg som vi nyligen har börjat använda på vår vårdcentral kan förbättra de siffrorna. Fram till helt nyligen var patienterna alltid tvungna att ta sig till närmaste stad, även för enkla undersökningar som långtids-EKG eller 24-timmars blodtrycksmätning. Det kunde handla om upp till sex mil i vardera riktningen – en resa som patienterna själva fick betala. Och detta bara för att få de första undersökningsresultaten. Det är viktigt att hela tiden förbättra vården, oavsett om det gäller utbildning, utrustning eller andra aspekter. Det är så vi ger våra patienter bästa möjliga vård. Telecordis-centrumet för telemedicin är ett utmärkt exempel på detta, eftersom det bidrar med moderna diagnosverktyg i en region där de tidigare saknades.

Är du stolt över projektet?

MH: Om jag måste välja en sak som gör mig riktigt stolt över projektet, skulle jag lyfta fram att det har räddat flera liv. Tack vare det nya centrumets utrustning och tjänster har vi kunnat göra nödvändiga medicinska undersökningar både snabbare och bekvämare för patienterna. Vi har därför kunna ge livräddande behandling åt patienter i potentiellt livshotande situationer. Nyligen upptäckte vi ett trångt blodkärl hos en ung patient som snabbt behövde en stent för att inte riskera att få en hjärtinfarkt. Tack vare det nya centrumet kunde vi snabbt identifiera problemet och ge patienten livräddande behandling. Att kunna erbjuda sådan vård lokalt gör oss stolta eftersom det innebär att vi kan ta hand om så många patienter som möjligt, oavsett var de bor.

”Om jag måste välja en sak som gör mig riktigt stolt över projektet, skulle jag lyfta fram att det har räddat flera liv.”

– Mirjana Hanžeković, chef för vårdcentralen i Koprivnica-Križevci

Andreas och Mirjanas erfarenheter vittnar om vikten av resilienta hälso- och sjukvårdssystem och institutioner och verklig social och geografisk sammanhållning. När livsviktiga resurser blir tillgängliga kan lokalsamhällena få stor nytta av dem och förenkla människors vardag. Telecordis-projektet är ett av många projekt som finansierats genom Kroatiens återhämtnings- och resiliensplan inom NextGenerationEU, där alla svarar mot specifika nationella fokusområden och regionala behov. När det gäller den regionala vårdcentralen i Koprivnica-Križevci har resurserna bidragit till rättvisare tillgång till viktig vård och till att bättre rusta avlägsna områden så att de kan ta sig an alla utmaningar, både nu och i framtiden.

Översikt

Publiceringsdatum
2 februari 2024
Upphovsman
Generaldirektoratet för kommunikation