Siirry pääsisältöön
NextGenerationEU
Uutisartikkeli2. helmikuuta 2024Viestinnän pääosastoArvioitu lukuaika: 4 min

Alueelliset palvelut: Etädiagnosointia Kroatian maaseudulla

NextGenerationEU-välineellä tuetaan EU:n talouksien ja yhteiskunnan vihreyttä, kestävyyttä ja selviytymiskykyä. EU-maat käyttävät sen varoja uudistuksiin eri aloilla liikenneinfrastruktuurista ja sosiaalisesta asuntotuotannosta julkisiin digipalveluihin. Elpymis- ja palautumistukivälineen keskeisiä painopisteitä ovat terveydenhuolto, sosiaalisen ja institutionaalisen palautumiskyvyn edistäminen sekä sosiaalinen ja alueellinen osallisuus. Kaikki nämä tavoitteet yhdistyvät etälääketieteen Telecordis-hankkeessa, jota toteutetaan Kroatiassa Koprivnica-Križevcin alueella. Hankkeessa mukana olevat Andrea Horvat ja Mirjana Hanžeković kertovat lisää.

Andrea Horvat työskentelee sairaanhoitajana Koprivnica-Križevcin maakunnan terveyskeskuksessa. Hänellä on ensi käden kokemusta Telecordis-hankkeesta, jossa paikalliseen terveyskeskukseen perustettiin etälääketieteen palvelukeskus. Uusi keskus, jonka investointiarvo on noin 690 000 euroa, on rahoitettu Kroatian kansallisesta elpymis- ja palautumissuunnitelmasta. Nyt lähialueiden ja syrjäisten seutujen potilaat pääsevät kardiologisiin ja pneumologisiin diagnosointitesteihin nopeammin ja helpommin. Andrean mielestä keskus oli kuin taivaan lahja, sillä se on merkittävästi parantanut elintärkeiden terveyspalvelujen saatavuutta alueella, jolla ne olivat todella puutteelliset.

Kroonisia sairauksia tai sydän- ja verisuonitauteja sairastavat joutuivat aiemmin matkustamaan vastaanotoille ja tutkimuksiin paljon kauemmas keskussairaaloihin, ja odotusaika hoitojonossa saattoi olla jopa yli viisi kuukautta. Telecordis-keskuksen avauduttua heinäkuussa 2023 odotusajat ovat lyhentyneet keskimäärin kolmeen viikkoon. Keskuksen lääketieteellisten erikoislaitteistojen ja -tietokoneiden ansiosta lähiseutujen asukkaiden saatavilla ovat nyt monia keskeisiä tutkimusmenetelmiä, kuten EKG:n ja verenpaineen Holter-rekisteröinti, spirometria ja 12-kanavainen EKG-rekisteröinti. Terveyskeskuksen lääkäreiden tutkimuksissa saadut potilastiedot lähetetään Telecordis-järjestelmään, joka kokoaa lopuksi yhteen diagnoositulokset.

Andrealla on hankkeesta vain hyvää sanottavaa.

Oletko tyytyväinen Telecordis-hankkeen toteutukseen?

Andrea Horvat: Olen tosi iloinen siitä, miten asiat ovat sujuneet. Syrjäseutujen sydäntautipotilaat voidaan nyt diagnosoida nopeammin ja tehokkaammin, eikä heidän tarvitse käydä Koprivnican sairaalassa. Maaseudun asukkaille – etenkin vanhuksille ja heikommin liikkuville – lääkärintarkastuksiin matkustaminen oli todella hankalaa. Joillekin sydän- ja verisuonitautipotilaille on tehtävä lääkärintarkastus puolen vuoden välein, ja toisinaan taas lääkeseuranta edellyttää säännöllisiä tutkimuskäyntejä. Kaukana asuville tällainen toistuva matkustaminen oli suuri haaste. Etälääketieteen keskus on parantanut tilannetta huomattavasti.

Mitä muita etuja keskuksella on, paitsi että se on lähempänä potilaita?

Andrea Horvat: Sen lisäksi, että vastaanotoille ja tutkimuksiin pääsy on nopeutunut ja helpottunut, etälääketieteen keskus on nopeuttanut itse diagnosointia. Potilaat saavat diagnoosin varhaisemmassa vaiheessa. Vaikka tutkimustulosten tulkinta on lääkärin tehtävä, joudun sairaanhoitajana usein käymään niitä läpi. Jos katson, että tapaus on kiireellinen, on toimittava nopeasti, jotta potilas saa tarvitsemansa hoidot. Tehokkaiden paikallisten etälääketieteen palvelujen ansiosta potilasriski on pienentynyt, sillä vaivat voidaan nyt tunnistaa nopeammin, jolloin niihin voidaan myös reagoida aikaisemmin. Näin on vältytty pahimmalta useammin kuin yhden kerran.

”Tehokkaiden paikallisten etälääketieteen palvelujen ansiosta potilasriski on pienentynyt.”

— Sairaanhoitaja Andrea Horvat, Koprivnica-Križevcin maakunnan terveyskeskus, Kroatia

Mirjana Hanžeković johtaa Koprivnica-Križevcin maakunnan terveyskeskusta, jossa Andreakin työskentelee. Myös hän on vaikuttunut etälääketieteen Telecordis-keskuksen tuloksista. Andrean tavoin hän katsoo, että keskeiset terveydenhuoltopalvelut ovat nyt paremmin maaseudun asukkaiden saatavilla ja että tehokkaampi hoitoon pääsy on pelastanut ihmishenkiä.

Pyysimme Mirjanaa kertomaan hankkeen hyödyistä tarkemmin.

Miten hanke on muuttanut paikallista terveydenhoitoa?

Mirjana Hanžeković: Tämä hanke on ollut erittäin tärkeä kaikille alueen potilaille, joilla on sydän- ja verisuonitauteja. Nämä taudit aiheuttavat noin 45 prosenttia kuolemantapauksista Kroatiassa. Kardiologiapalveluja ei ole ollut kovin hyvin saatavilla joillakin alueilla, kuten Križevcissa ja Đurđevacissa, joissa kuolleisuus onkin korkeampi. Uskon, että etähoitopalvelut, jollaisia meidänkin terveyskeskuksessamme on hiljattain otettu käyttöön, voivat vaikuttaa myönteisesti näihin lukuihin. Viime aikoihin asti potilaat joutuivat matkustamaan lähimpään kaupunkiin jopa silloin, kun tehtiin suhteellisen yksinkertaisia tutkimuksia, kuten EKG:n tai verenpaineen Holter-tutkimuksia. Matkat saattoivat olla jopa 60 kilometriä suuntaansa, ja potilaat joutuivat ne itse maksamaan. Ja tutkimustulokset saatiin vasta myöhemmin. Lääketieteessä on tärkeää pysytellä kehityksen mukana, niin koulutuksessa, laitteistoissa kuin muilla osa-alueilla. Näin voimme antaa potilaille parasta mahdollista terveydenhoitoa. Etälääketieteen palveluja tarjoava Telecordis-keskus on tästä hyvä esimerkki, sillä se tuo nykyaikaista diagnoositeknologiaa alueelle, jolla sitä ei aiemmin ollut.

Oletko ylpeä tästä hankkeesta?

Mirjana Hanžeković: Vain yhden ylpeyden aiheen mainitakseni korostan, että tämä hanke on jo pelastanut useita ihmishenkiä. Uuden keskuksen laitteiden ja palvelujen ansiosta lääketieteellisiä tutkimuksia on voitu tehdä nopeammin ja paikassa, johon potilaat pääsevät helpommin. Hengenvaarallisissa tilanteissa on voitu antaa välttämätöntä hoitoa. Juuri äskettäin löydettiin nuorelta potilaalta verisuoniahtauma, ja suoneen tarvittiin kiireellisesti stentti, jotta voitiin ehkäistä vakavan sydänkohtauksen vaara. Uuden keskuksen resursseilla ahtauma havaittiin ja hoidettiin nopeasti, eikä potilas joutunut hengenvaaraan. On syytä olla ylpeä siitä, että tällaisia palveluja voidaan tarjota paikallisesti. Näin voimme hoitaa mahdollisimman monia potilaita heidän asuinpaikastaan riippumatta.

”Vain yhden ylpeyden aiheen mainitakseni korostan, että tämä hanke on jo pelastanut useita ihmishenkiä.”

— Johtaja Mirjana Hanžeković, Koprivnica-Križevcin maakunnan terveyskeskus, Kroatia

Andrean ja Mirjanan kokemukset osoittavat, kuinka tärkeää on varmistaa riittävien terveydenhoitopalvelujen saatavuus sekä aito sosiaalinen ja alueellinen osallisuus. Elintärkeiden palvelujen tarjonta hyödyttää paikallisyhteisöjä valtavasti ja vaikuttaa konkreettisesti ihmisten jokapäiväiseen elämään. Telecordis on yksi monista hankkeista, jotka on rahoitettu NextGenerationEU-välineen puitteissa Kroatian elpymis- ja palautumissuunnitelmasta. Rahoitus on kohdennettu kansallisesti valituille kohdealoille ja alueellisiin erityistarpeisiin. Hankerahoituksen ansiosta Koprivnica-Križevcin maakunnan terveyskeskuksessa voidaan nyt tarjota keskeisiä palveluja, mikä parantaa syrjäisten alueiden valmiuksia vastata haasteisiin nyt ja tulevaisuudessa.

Tiedot

Julkaisupäivä
2. helmikuuta 2024
Laatija
Viestinnän pääosasto