Direct la conținutul principal
NextGenerationEU
Știre2 februarie 2024Direcția Generală Comunicare6 min de lectură

Facilități la distanță: diagnostic prin telemedicină în zonele rurale din Croația

NextGenerationEU stabilește planul pentru economii și societăți mai ecologice, mai durabile și mai reziliente. Țările UE își mobilizează fondurile pentru a moderniza și transforma totul, de la infrastructură de transport și locuințe sociale la servicii publice digitalizate. Printre pietrele de temelie ale cadrului de redresare și reziliență se numără îmbunătățirea rezilienței sanitare, sociale și instituționale, precum și incluziunea socială și teritorială. Toate aceste elemente sunt incluse în proiectul de telemedicină TeleCordis, desfășurat în județul Koprivnica-Križevci din Croația. Am vorbit cu doi localnici, Andrea Horvat și Mirjana Hanžeković, care ne-au spus mai multe despre proiect.

Andrea Horvat lucrează ca asistentă medicală la Centrul medical din Koprivnica-Križevci. Ne-a împărtășit opiniile sale cu privire la proiectul TeleCordis, în cadrul căruia a fost înființat un nou centru de servicii de telemedicină la centrul local de asistență medicală primară. Finanțat prin Planul național de redresare și reziliență (PRR) al Croației, cu o investiție de aproximativ 690 000 EUR, centrul le permite pacienților din zone limitrofe sau îndepărtate să beneficieze mai rapid și mai ușor de teste de diagnostic cardiologic și pneumologic. Pentru Andrea, este o inițiativă salvatoare, deoarece a îmbunătățit considerabil disponibilitatea serviciilor medicale vitale într-o regiune în care aceste servicii lipsesc.

Anterior, pacienții cu afecțiuni cronice sau boli vasculare trebuiau să se deplaseze la spitale situate mult mai departe pentru a-și face programare și pentru a beneficia de examene cardiologice, cu liste de așteptare de până la cinci luni sau mai mult. De la deschiderea sa, în iulie 2023, centrul de telemedicină TeleCordis a redus timpul de așteptare la o medie de trei săptămâni. Achiziționarea de echipamente medicale și informatice specializate a făcut posibilă furnizarea de servicii cardiologice esențiale aproape de pacient, de la monitorizare prin holter EKG și monitorizarea tensiunii arteriale până la spirometrie și electrocardiograf cu 12 canale. În prezent, examenele medicale pot fi efectuate de medici locali, datele pacienților fiind apoi transmise prin intermediul sistemului TeleCordis, care compilează mai apoi rezultatele.

Referitor la proiectul TeleCordis, Andrea a dorit să își împărtășească opiniile.

Sunteți mulțumită de rezultatele proiectului?

AH: Sunt foarte mulțumită de modul în care au evoluat lucrurile. Pacienții cu probleme cardiologice care locuiesc în zone îndepărtate pot primi în prezent diagnostice mai rapide și mai eficiente, fără a fi nevoiți să se deplaseze la spitalul din orașul Koprivnica. Pentru locuitorii din mediul rural, deplasările pentru examene medicale au fost o mare povară, în special pentru persoanele în vârstă și pentru cele cu probleme de mobilitate. În cazul pacienților care suferă de boli cardiovasculare, deseori medicul trebuie să efectueze examene medicale o dată la șase luni sau să programeze consulturi periodice pentru a monitoriza evoluția pacientului în raport cu un anumit medicament. Pentru cei care locuiesc în regiuni îndepărtate, deplasările frecvente au reprezentat o provocare logistică semnificativă. Centrul de telemedicină contribuie la soluționarea acestei probleme.

Pe lângă faptul că este mai aproape de pacienți, ce alte avantaje oferă acest centru?

AH: Pe lângă faptul că este mai convenabil pentru pacienți și că listele de așteptare sunt mai scurte, centrul de telemedicină a accelerat procesul de diagnosticare în general. Pacienții primesc diagnosticul în timp util. Deși este responsabilitatea medicului să interpreteze rezultatele, în calitate de asistentă medicală, deseori îmi revine sarcina de a le verifica. Dacă îmi dau seama că un pacient are nevoie de îngrijire de urgență, trebuie să acționăm rapid, astfel încât să poată beneficia de asistența medicală necesară. Datorită eficienței serviciilor locale de telemedicină, pacienții sunt acum expuși unui risc mai scăzut, deoarece putem identifica problemele mai rapid și reacționa în consecință. Acest lucru ne-a permis de multe ori să evităm situații grave.

„Datorită eficienței serviciilor locale de telemedicină, pacienții sunt acum expuși unui risc mai scăzut.”

Andrea Horvat, asistentă medicală la Centrul medical din Koprivnica-Križevci

Mirjana Hanžeković este directoarea Centrului medical din Koprivnica-Križevci, unde lucrează Andrea Ea este foarte încântată de rezultatele noului centru de telemedicină TeleCordis și împărtășește cele spuse de Andrea cu privire la facilitarea accesului la servicii medicale de bază pentru persoanele din comunitățile rurale, subliniind că eficiența câștigată a salvat viețile pacienților.

Am discutat cu ea pentru a înțelege mai bine care sunt principalele avantaje ale acestui proiect.

În ce măsură acest proiect a schimbat asistența medicală la nivel local?

MH: Proiectul este foarte important pentru toți pacienții din regiune care suferă de boli cardiovasculare, care reprezintă cauza a aproximativ 45 % din totalul deceselor din Croația. Serviciile de cardiologie sunt mai puțin accesibile în zonele interne, cum ar fi Križevci și Đurđevac, de aceea aici rata mortalității este mai mare. Sunt convinsă că serviciile de telemedicină, precum cele introduse recent în centrul nostru de asistență medicală, pot avea un impact pozitiv asupra acestor cifre. Până de curând, chiar și pentru examene medicale simple (holter EKG sau monitorizarea tensiunii arteriale), pacienții trebuiau să se deplaseze în cel mai apropiat oraș, până la 120 de kilometri dus-întors, pe propria lor cheltuială - fără diagnostic sau rezultate. Progresul este esențial în medicină, indiferent dacă este vorba despre formare, echipamente sau alte aspecte. Astfel le putem oferi pacienților noștri cea mai bună asistență medicală posibilă. Centrul de servicii de telemedicină TeleCordis este un exemplu foarte bun în acest sens, deoarece introduce tehnologia modernă de diagnosticare într-un domeniu care, anterior, nu dispunea de ea.

Sunteți mândră de acest proiect?

MH: Dacă ar trebui să aleg un singur lucru de care sunt mândră în legătură cu acest proiect, este faptul că a salvat multe vieți. Echipamentele și serviciile noului centru ne-au permis să efectuăm mai rapid examinările medicale necesare, într-o zonă geografică accesibilă. Așadar, pacienții a căror viață era în pericol au putut primi asistență medicală de urgență. Recent, am intrevenit la un pacient tânăr care suferea de ocluzie arterială și avea nevoie urgentă de un stent pentru a preveni un eventual infarct. Noul centru ne-a permis să identificăm ocluzia și să reacționăm rapid, garantând o intervenție la timp. Faptul că putem furniza aceste servicii la nivel local este o sursă de mândrie, deoarece înseamnă că putem îngriji cât mai mulți pacienți, indiferent de locul în care trăiesc.

„Dacă ar trebui să aleg un singur lucru de care sunt mândră în legătură cu acest proiect, este faptul că a salvat multe vieți.”

– Mirjana Hanžeković, directoarea Centrului medical din Koprivnica-Križevci

Cele spuse de Andrea și Mirjana demonstrează importanța unei reziliențe medicale și instituționale adecvate, precum și cea a unei reale integrări sociale și teritoriale. Atunci când sunt puse la dispoziție resurse vitale, comunitățile locale pot beneficia enorm, cu un impact tangibil asupra vieții de zi cu zi a cetățenilor. TeleCordis este unul din numeroasele proiecte finanțate prin Planul de redresare și reziliență al Croației în cadrul NextGenerationEU, fiecare din acestea corespunzând domeniilor de interes naționale și nevoilor regionale specifice. În cazul Centrului medical din Koprivnica-Križevci, alocarea acestor resurse a dovedit că se poate asigura o abordare mai echitabilă a furnizării de servicii esențiale și o dotare mai bună a zonelor îndepărtate pentru a face față provocărilor actuale și viitoare.

Detalii

Data publicării
2 februarie 2024
Autor
Direcția Generală Comunicare