
Dankzij gerichte investeringen en financiering via NextGenerationEU zijn in heel Europa projecten gestart om duurzame groei te stimuleren en de groene transitie te versnellen. Of ze nu groot zijn of klein, lokaal of nationaal: alle projecten spelen in op de behoeften van het publiek, komen tegemoet aan een toenemende vraag en maken schonere technologieën voor een duurzamer leven aantrekkelijker. De oplaadpunten voor elektrische voertuigen die zijn geïnstalleerd op de Europacamping, nabij het natuurgebied Nommerlayen (Luxemburg), maken deel uit van een nationaal initiatief ter waarde van 30,5 miljoen euro. Dit is slechts één voorbeeld van hoe een kleine verandering een groot verschil kan maken.
De Europacamping, gelegen in een bosgebied bij het dorpje Nommern, in het kanton Mersch, is sinds 1973 een populaire vakantiebestemming voor gezinnen. Het vakantiepark biedt alle faciliteiten die je op een moderne camping kan verwachten, van stacaravans en kampeerplaatsen tot speeltuinen en zwembaden. Tot voor kort ontbrak echter de mogelijkheid om op de camping elektrische voertuigen op te laden. Dat veranderde in 2023, toen de beheerders van de camping besloten meerdere geavanceerde oplaadpunten op het parkeerterrein te installeren, die 24 uur per dag voor de gasten beschikbaar zijn.
We spraken met Eline Buehre en Richard Miny, de beheerders van de camping:
Wat heeft u ertoe gebracht de oplaadpunten te installeren?
EB: Het gebruik van elektrische voertuigen in Luxemburg is de laatste jaren aanzienlijk toegenomen. We zien op het parkeerterrein van onze camping steeds meer elektrische voertuigen. Ons kampeerterrein ligt midden in de natuur, waardoor we ons extra bewust zijn van het milieu. In de loop der tijd zijn we tot de conclusie gekomen dat het voor onze gasten handig zou zijn om laadpalen op de camping te kunnen gebruiken. Daarmee zouden wij tegelijkertijd meewerken aan een beter milieu. Sinds we de laadpalen een paar jaar geleden hebben geïnstalleerd, kunnen we onze gasten meer gemak en volledigere dienstverlening bieden.
RM: Ons bedrijf kwam in aanmerking voor financiële steun van de overheid om de laadpalen te installeren. Dat heeft echt geholpen om de kostenbarrière weg te nemen, want het installeren van zulke infrastructuur is erg duur. Uiteindelijk is dit nog een extra manier waarop wij ons kunnen onderscheiden. Onze gasten hebben zo een betere vakantie en we bieden ze wat ze verwachten op het gebied van duurzaamheid. Natuur en milieu zijn een belangrijk onderdeel van wat we te bieden hebben, dus we zijn ons bewust van de voordelen van schone mobiliteit. Tegelijkertijd zijn de laadpalen ook goed voor ons imago, aangezien klanten kunnen zien dat we de transitie naar schonere energie ondersteunen.
“Financiële steun voor de installatie van laadpalen... heeft echt geholpen om de kostenbarrière weg te nemen, want het installeren van zulke infrastructuur is erg duur”.
– Richard Miny, beheerder van de Europacamping
Zijn er ook andere voordelen?
EB: Ik denk dat het gemak voor de gasten en milieuvriendelijkheid de belangrijkste voordelen zijn geweest, en de subsidie heeft ons geholpen dit te bereiken. Ik ben het met Richard eens dat de laadpalen het imago van onze camping verbeteren. We zijn er trots op deze dienst aan te kunnen bieden en het staat prominent vermeld op onze website. Mensen die een vakantie met een elektrisch voertuig aan het plannen zijn en op onze website belanden, zien meteen de laadpalen en de vele andere faciliteiten die we op onze camping aanbieden.
RM: Naast de installatie van de laadpalen proberen we ook op andere manieren beter om te gaan met ons energieverbruik. Sinds we de oplaadpunten hebben geïnstalleerd hebben we een beter beeld van waar we energie verbruiken — of verspillen — en hebben we geleerd hoe we energiezuiniger kunnen zijn. Zo hebben we ook op andere punten veranderingen doorgevoerd, en onze totale energiekosten zijn met ongeveer 10% per jaar gedaald.
“Onze totale energiekosten zijn met ongeveer 10% per jaar gedaald”.
– Richard Miny, beheerder van de Europacamping
Het door NextGenerationEU gefinancierde herstel- en veerkrachtplan van Luxemburg is goed voor bijna 250 miljoen euro, en meer dan 80% van de initiatieven is gericht op de transitie naar schone energie en klimaatgerelateerde doelstellingen. De nationale financiële steun voor bedrijven die oplaadpunten voor elektrische voertuigen installeren is met een waarde van 30,5 miljoen euro een van de belangrijkste projecten van het plan. Het succesverhaal van de Europacamping laat zien dat het project zijn doel bereikt, en de beheerders van het kampeerterrein bevestigen dat dit soort steun vaak net het steuntje in de rug geeft om een verandering door te voeren die echt een verschil maakt.
Bijzonderheden
- Datum publicatie
- 20 februari 2025
- Auteur
- Directoraat-generaal Communicatie
- Locatie
- Luxemburg
- Location
- Luxemburg