NextGenerationEU: voor een sterker, veerkrachtiger Europa
NextGenerationEU stimuleert de Europese economie en maakt onze samenlevingen sterker en veerkrachtiger. Via de vele projecten levert het tastbare resultaten op voor de Europeanen. Als Europa’s grootste stimuleringspakket ooit geeft het het goede voorbeeld en biedt het een blauwdruk voor een nieuw groeimodel op basis van een schone, innovatieve en inclusieve economie en digitale en technologische soevereiniteit.
- Door te investeren in gezondheidszorg draagt NextGenerationEU bij tot een eerlijkere, zorgzamere samenleving die is opgewassen tegen toekomstige uitdagingen.
- Door onderwijs en vaardigheden te ondersteunen, bereidt het onze beroepsbevolking voor op nieuwe kansen in een door technologie gestuurde wereld.
- Door onze kleine en middelgrote ondernemingen en jonge ondernemers bij te staan, bevordert het innovatie, werkgelegenheid en toekomstige groei.
Door te investeren in de toekomst kunnen we samen een nieuw Europa vormgeven: maak het waar!
Met leningen en subsidies aan de lidstaten via de herstel- en veerkrachtfaciliteit heeft NextGenerationEU geïnvesteerd in een aantal kritieke gebieden. Het gaat onder meer om:
- De groene transitie
- Digitale transformatie
- Sociale en territoriale cohesie
- Beleid voor de volgende generatie
- Slimme, duurzame en inclusieve groei
- Gezondheid en economische, sociale en institutionele veerkracht
Veel door NextGenerationEU gefinancierde projecten in Europa zijn al afgerond en sommige lopen nog. Volg de voortgang van elk land bij de uitvoering van de in de nationale plannen voor herstel en veerkracht beschreven projecten met ons scorebord voor herstel en veerkracht.
Middelen toegewezen via de RRF-verordening
NextGenerationEU in uw buurt
De Europese Commissie heeft verschillende voorlichtingscampagnes gelanceerd om de voordelen van NextGenerationEU te promoten. In januari 2025 – toen veel projecten al afgerond of nog aan de gang waren – heeft de Commissie in alle lidstaten een nieuwe EU-brede campagne gelanceerd. Deze is er vooral op gericht Europa sterker en veerkrachtiger te maken, met name op het gebied van onderwijs en vaardigheden, het bedrijfsleven en de gezondheidszorg.
Sinds februari 2024 lopen er veel lokale campagnes om burgers te laten zien welke positieve effecten EU-gefinancierde projecten hebben gehad op lokale gemeenschappen.
Projecten in uw land zoeken
U kunt de voortgang van elke lidstaat volgen met het scorebord voor herstel en veerkracht of de 27 “country snapshots” (nationale momentopnamen) van de Europese Commissie, en zo inzicht krijgen in lopende of reeds afgeronde initiatieven. Daarnaast kunt u onze interactieve kaart bekijken voor specifieke details over projecten in uw regio:
De kaart dient enkel ter informatie en is geen volledige databank van projecten die door de faciliteit voor herstel en veerkracht worden ondersteund. Ze weerspiegelt niet de verspreiding van de door de faciliteit voor herstel en veerkracht gefinancierde projecten over de Europese Unie, noch over verschillende geografische gebieden of sectoren binnen de lidstaten. Het financieringsbedrag van de herstel- en veerkrachtfaciliteit voor elke maatregel is gebaseerd op de initiële kostenraming in de plannen voor herstel en veerkracht.
Bovendien doen de getoonde projecten geen afbreuk aan eventuele toekomstige beoordelingen door de Commissie in het kader van de verificatie van de bevredigende verwezenlijking van mijlpalen en doelstellingen in het kader van Verordening (EU) 2021/241 tot instelling van de herstel- en veerkrachtfaciliteit.
NextGenerationEU-projecten
Met een bijdrage van 11 miljoen euro van NextGenerationEU heeft Letland een uitgebreid initiatief gelanceerd om scholen in het hele land laptops te geven. Het project is een van de belangrijkste Letse inspanningen om te helpen de digitale kloof te dichten.
Het appartementencomplex van Žarova in Velenje (Slovenië) is deels gefinancierd door NextGenerationEU. Het biedt ouderen een veilig en zelfstandig leven in hun eigen gemeenschap en bevat voorbeelden van innovatieve oplossingen voor sociale zorg voor ouderen.
Met behulp van NextGenerationEU investeert Tsjechië ongeveer 360 miljoen euro in klimaatbestendige bossen in het hele land. Daardoor kon een coöperatie in Měřín het voortouw nemen op het gebied van duurzamere bosbouw.