Gå direkt till innehållet
NextGenerationEU
  • Nyhetsartikel
  • 17 juni 2024
  • Generaldirektoratet för kommunikation
  • Lästid: 3 min

Renare uppvärmning av bostäder i Österrike

I hela EU investerar NextGenerationEU i projekt som ska främja bland annat omställningen till ren energi, digitaliseringen och en inkluderande tillväxt. EU:s stimulanspaket på 800 miljarder euro lägger grunden till en grönare och mer hållbar framtid. I Österrike är ett exempel på sådana projekt ett program för bidrag till hushåll som ersätter värmesystem för fossila bränslen med förnybar teknik. De kan till exempel installera värmepannor för biomassa, värmepumpar eller fjärrvärme. 

Österrikes nationella program för fossilfri uppvärmning (”raus aus Öl und Gas”) har fått 159 miljoner euro i ytterligare finansiering från NextGenerationEU, vilket ska hjälpa hushåll och företag i hela landet att gå över till renare och effektivare värmesystem. Markus och Sonja Ehrnstorfer bor i ett flergenerationshushåll i den historiska Salzkammergutregionen och har fått bidrag från programmet. De berättar om sina erfarenheter av att ersätta olja och ved med en luftvärmepump. 

Var det lätt att söka bidrag? 

Markus: Ja, det var det faktiskt! Det gick mycket snabbare än vi trodde. Vi kontaktade olika leverantörer av värmelösningar, fick ett anbud som låg under finansieringstaket, skickade in vår bidragsansökan och allt flöt på. När vi väl skickat in ansökan och fått den godkänd samarbetade de lokala myndigheterna i Bad Ischl med den leverantör vi valt och subventionen täckte en del av de totala installationskostnaderna. 

Sonja: Redan tidigare kunde man få viss ekonomisk hjälp för installation av värmepumpar men det nya bidraget var den avgörande faktorn för oss. När vi gjorde efterforskningar frågade vi om luftvärmepumpar verkligen är effektiva eftersom vi har element i hela huset och det är viktigt att vi har samma temperatur som förut. De gav oss en massa lugnande information. 

”Redan tidigare kunde man få viss ekonomisk hjälp för installation av värmepumpar men det nya bidraget var den avgörande faktorn för oss.”  

– Sonja Ehrnstorfer, lokalinnevånare 

Vad fick er att ta steget förutom det ekonomiska bidraget? 

Markus: Vi ville helt enkel ha ett enklare liv. Innan samlade vi ved i skogen och det var jobbigt och vi hade svårt att förvara veden. Det fanns också miljöaspekter. I det nya systemet förbränns varken olja eller ved. Det kommer inget rök från vårt hus. Dessutom håller huset värmen mycket bättre eftersom vi också tilläggsisolerade vissa delar av huset. 

Sonja: För mig var de mest övertygande argumenten att systemet är lätt att använda och att värmen bevaras bättre. Det nya systemet är lätt att ställa in. Tidigare var vi tvungna att kolla om våra släktingar redan var på plats innan vi kom så att de kunde få upp värmen innan vi kom hem. När vi inte längre behöver lagra olja och ved har vi också fått mer utrymme. 

”De största fördelarna är komforten, bekvämligheten och miljövinsterna.” 

– Markus Ehrnstorfer, lokalinvånare 

Tror ni att regionen som helhet kan gynnas av programmet? 

Markus: Om fler byter ut sina värmesystem tror jag att det kan vara bra för luftkvaliteten, särskilt i städer som Wien. De största fördelarna är komforten, bekvämligheten och miljövinsterna. 

Sonja: Vi bytte vårt värmesystem i september 2022. Med tiden har vi verkligen märkt skillnad. Det här är ett effektivare sätt att värma huset under dagen och jag tror att människor i regionen – och även längre bort – verkligen drar nytta av detta. Vi ska inte glömma att i dessa tider är en energideklaration med en bra energiklass viktig så bidraget är ett jättebra incitament. 

Stöd till den gröna omställningen är ett av de viktigaste målen för NextGenerationEU så det är självklart att Österrike har valt att använda delar av sin finansiering därfrån till att hjälpa invånarna att ställa om till renare energi. Tack vare bidragen har människor som Markus och Sonja kunna dra nytta av ett välkommet ekonomiskt tillskott samtidigt som de direkt bidrar till en renare framtid för alla. 

Översikt

Publiceringsdatum
17 juni 2024
Upphovsman
Generaldirektoratet för kommunikation
Location
  • Österrike