Direct la conținutul principal
NextGenerationEU
  • Știre
  • 17 iunie 2024
  • Direcția Generală Comunicare
  • 3 min de lectură

Rece, cald, cald, fierbinte! Încălzirea mai puțin poluantă a locuințelor din satele austriece

În zone din întreaga Europă, NextGenerationEU investește în proiecte care favorizează tranziția către energie curată, digitalizare, creștere economică inclusivă și nu numai. Acest pachet de stimulente financiare al UE, în valoare de 800 de miliarde EUR, pune bazele unui viitor mai verde și mai sustenabil. În Austria, un astfel de proiect susține gospodăriile care înlocuiesc sistemele de încălzire pe bază de combustibili fosili cu tehnologii care folosesc surse regenerabile (ex. centrale pe biomasă, pompe de căldură și conectori la sisteme centralizate de termoficare). 

Schema națională de transformare a sistemelor de încălzire din Austria („raus Öl und Gas”) a primit finanțare suplimentară în valoare de 159 de milioane EUR prin intermediul NextGenerationEU. Astfel, și-a sporit capacitatea de a ajuta locuințele și firmele din țară să treacă la sisteme de încălzire mai curate și mai eficiente. Printre beneficiarii subvențiilor se numără Markus și Sonja Ehrnstorfer, parte a unei familii multigeneraționale care trăiește sub același acoperiș în regiunea istorică Salzkammergut. Iată ce cred ei despre trecerea de la încălzirea cu păcură și lemn la cea cu pompă de căldură aer-aer. 

V-a fost ușor să obțineți subvenția? 

ME: Sincer, da! A fost mult mai rapid decât ne imaginam. Am consultat mai mulți furnizori de servicii de încălzire, am obținut o ofertă care se încadra în pragul de finanțare, am depus cererea de subvenție și totul s-a pus în mișcare. După ce ne-au analizat și aprobat cererea, autoritățile din Bad Ischl au lucrat cu furnizorul pe care l-am ales, iar subvențiile au acoperit o parte din costurile totale de instalare. 

SE: În regiune s-au mai dat oarecare ajutoare financiare pentru instalarea de pompe de căldură, dar această subvenție a fost mult mai interesantă pentru noi. Înainte de a lua decizia, am întrebat pe câțiva cunoscători dacă pompele de căldură aer-aer sunt eficiente, deoarece avem calorifere în toată casa și este important să menținem temperatura la fel de ridicată ca înainte. Ne-au asigurat că da. 

„În regiune s-au mai dat oarecare ajutoare financiare pentru instalarea de pompe de căldură, dar această subvenție a fost mult mai interesantă pentru noi.”  

– Sonja Ehrnstorfer, localnică 

În afară de asistența financiară, ce v-a determinat să faceți acest pas? 

ME: În principal, am vrut să ne simplificăm viața. Înainte, trebuia să căutăm lemne în pădure, să le transportăm, să le tăiem și depozităm... multă muncă, mult spațiu ocupat. Sigur, ne-am gândit și la mediu. Noul sistem nu arde păcură sau lemne. Nu mai facem fum, iar după reizolarea unei părți a casei, căldura se păstrează mult mai bine. 

SE: Și pentru mine cele mai convingătoare argumente au fost confortul și păstrarea căldurii. Noul sistem este foarte ușor de reglat. Mai demult, înainte să venim acasă, sunam la bunici să vedem dacă sunt acolo și au dat drumul la căldură. Acum, că nu mai trebuie să depozităm păcură sau lemne, am câștigat mult spațiu. 

„Principalele câștiguri: confortul, utilitatea practică și lipsa poluării.” 

– Markus Ehrnstorfer, localnic 

Credeți că toată regiunea ar putea beneficia de acest sistem? 

ME: Cred că dacă toată lumea și-ar schimbă sistemul de încălzire, calitatea aerului s-ar îmbunătăți mult, mai ales în zonele urbane precum Viena. „Principalele câștiguri: confortul, utilitatea practică și lipsa poluării.” 

SE: Am trecut la noul sistem de încălzire în septembrie 2022. Cu timpul. chiar am simțit diferența. Acum putem să păstrăm o temperatură constantă. Cred că toți oamenii de aici – și nu numai – s-ar bucura să aibă sisteme atât de eficiente de încălzire. Să nu uităm că, atunci când vinzi o locuință, un scor energetic bun e un atu din ce în ce mai important. 

Sprijinul pentru tranziția verde este unul din obiectivele principale ale NextGenerationEU. E normal că Austria a ales să folosească finanțarea furnizată prin intermediul schemei pentru a-i ajuta pe cetățeni să treacă la o energie mai curată. Datorită subvențiilor, oameni precum Markus și Sonja nu numai că beneficiază de un sprijin financiar binevenit, ci și contribuie direct la un viitor mai curat pentru toată lumea. 

Detalii

Data publicării
17 iunie 2024
Autor
Direcția Generală Comunicare
Location
  • Austria