In heel Europa investeert NextGenerationEU in projecten om onder andere de digitalisering, de inclusieve groei en de transitie naar schone energie te bevorderen. De 800 miljard euro van dat EU-pakket legt de basis voor een groenere, duurzamere toekomst. In Oostenrijk is er voor huishoudens een steunregeling opgestart om verwarmingssystemen op fossiele brandstoffen te vervangen door hernieuwbare technologie. Voorbeelden zijn verwarmingstoestellen op biomassa, warmtepompen en connectoren voor stadsverwarming.
De Oostenrijkse regeling voor de omzetting van verwarming (“Raus aus Öl und Gas”) heeft 159 miljoen euro van NextGenerationEU ontvangen. Dat helpt huishoudens en bedrijven in het hele land om op schonere, efficiëntere verwarmingssystemen over te stappen. Zo wonen Markus en Sonja Ehrnstorfer met verschillende generaties in één huis in de historische regio Salzkammergut en hebben subsidie ontvangen. Zij vertellen hoe ze van olie en hout op een warmtepomp zijn overgeschakeld.
Was het eenvoudig om de subsidie te krijgen?
ME: Eigenlijk wel, ja! Dat ging veel vlotter dan we hadden verwacht. We hebben met verschillende aanbieders van verwarmingssystemen gesproken, een offerte gekregen die binnen het budget viel en onze aanvraag ingediend. Toen is alles van start gegaan. Na de goedkeuring van de aanvraag heeft het lokale bestuur in Bad Ischl samengewerkt met de leverancier die we hadden gekozen. Met de subsidie konden we een deel van de totale installatiekosten betalen.
SE: Vroeger bestond er al wel wat steun om warmtepompen te installeren, maar deze nieuwe subsidie heeft voor ons echt de doorslag gegeven. Tijdens het zoeken hebben we gevraagd of warmtepompen efficiënt zijn. Wij hebben namelijk in het hele huis radiatoren en we wilden dat het net zo warm zou blijven. Door de ruime informatie zijn we gerustgesteld.
“Vroeger bestond er al wel wat steun om warmtepompen te installeren, maar deze nieuwe subsidie heeft voor ons echt de doorslag gegeven.”
— Sonja Ehrnstorfer, inwoner
Waarom heeft u deze stap gezet, naast de financiële steun?
ME: We wilden ons leven gemakkelijker maken, daar komt het op neer. Vroeger moesten we in het bos op zoek naar hout. Dat was een hele klus, je moest het opslaan en je moest aan het milieu denken. Met dit nieuwe systeem stoken we geen olie of hout meer, dus komt er geen rook meer uit de schoorsteen. De warmte wordt ook veel beter vastgehouden, aangezien we een deel van het huis opnieuw hebben geïsoleerd.
SE: Ook voor mij waren het gebruiksgemak en het vasthouden van warmte de voornaamste argumenten. Het nieuwe systeem is ook erg gemakkelijk te regelen. Vroeger vroegen we of de grootouders al binnen waren als wij naar huis kwamen, zodat zij de verwarming al konden aanzetten. Omdat we geen olie of hout meer hoeven op te slaan, hebben we ook veel meer ruimte.
“De belangrijkste voordelen zijn het comfort, het gemak en de positieve invloed op het milieu.”
— Markus Ehrnstorfer, inwoner
Denkt u dat de regeling voordelig is voor de hele regio?
ME: Als meer mensen van verwarming veranderen, kan dat volgens mij de luchtkwaliteit verbeteren, vooral in steden, zoals Wenen. De belangrijkste voordelen zijn het comfort, het gemak en de positieve invloed op het milieu.
SE: Wij zijn in september 2022 van verwarming veranderd. Nadien hebben we echt een verschil gemerkt. Dit is een efficiëntere manier om ons huis de hele dag warm te houden. Ik denk dat het mensen uit de omgeving en daarbuiten veel voordeel zou opleveren. We mogen niet vergeten dat een goede energieklasse tegenwoordig steeds belangrijker wordt, en subsidie is daarbij een goede stimulans.
Steun voor de groene transitie is een van de hoofddoelstellingen van NextGenerationEU. Het is dan ook logisch dat Oostenrijk heeft gekozen om de financiering van dat stelsel te gebruiken om burgers te helpen bij hun overstap naar schonere energie. Dankzij de subsidies krijgen mensen als Markus en Sonja financiële steun en wordt concreet aan een schonere toekomst gewerkt.
Bijzonderheden
- Datum publicatie
- 17 juni 2024
- Auteur
- Directoraat-generaal Communicatie
- Location
- Oostenrijk