Återhämtningsplanen NextGenerationEU tillkom för att reparera den ekonomiska och sociala skada som covid-19-pandemin orsakade. Genom de investeringsprojekt som planen finansierar banar EU vägen för en grönare, mer digital och mer resilient framtid.
I centrum för det största stimulanspaket som någonsin finansierats i EU finns faciliteten för återhämtning och resiliens (RRF). Den största delen av NextGenerationEU-finansieringen slussas via faciliteten i form av lån och bidrag.
Medel från faciliteten för återhämtning och resiliens
Alla EU-länder har tagit fram omfattande nationella återhämtnings- och resiliensplaner för att slussa NextGenerationEU-finansieringen till specifika behov. Pengarna anslås till en rad investeringsprojekt och initiativ, där många redan har genomförts.
Från en soldriven linfärja i nordöstra i Kroatien till utbyggda cykelvägar i norra Belgien bidrar NextGenerationEU till positiva förändringar i dag och lägger grunden till en mer hållbar morgondag på sex områden:
- Grön omställning
- Digital omställning
- Social och territoriell sammanhållning
- Strategier för nästa generation
- Smart och hållbar tillväxt för alla
- Hälsa och ekonomisk, social och institutionell resiliens
Investeringar på de här områdena ska skapa jobb och få fart på tillväxten i kritiska, framtidsinriktade branscher i ekonomin. De ska bidra till ett mer digitalt EU och stöder samtidigt omställningen till renare energi och EU:s väg mot klimatneutralitet till 2050.
Följ de olika ländernas resultat i resultattavlan för återhämtning och resiliens och se vilka projekt som finansieras i länderna. Använd den interaktiva kartan nedan för att hitta närmare detaljer om projekt i din region:
Kartans syfte är enbart att informera – den är inte någon uttömmande databas över projekt som får stöd från faciliteten för återhämtning och resiliens. Den speglar varken hur de projekt som finansieras av faciliteten är fördelade i EU eller hur de är fördelade över olika geografiska områden eller sektorer i EU-länderna. Beloppen som visas för åtgärderna bygger på de ursprungliga kostnadsberäkningar som finns i återhämtnings- och resiliensplanerna.
Att ett projekt finns med på kartan påverkar inte heller kommissionens eventuella kommande utvärdering av om del- och slutmål har uppfyllts i enlighet med Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2021/241 om faciliteten om återhämtning och resiliens.
NextGenerationEU i praktiken
Sedan februari 2024 jobbar kommissionen tillsammans med sina representationskontor i EU-länderna för att lyfta fram NextGenerationEU-finansierade projekt ute i samhället genom lokala kommunikationskampanjer. Genom de lokala kampanjerna vill vi direkt nå ut till allmänheten och till dem som drar nytta av projekten. Vi använder olika kanaler för att visa upp framtidsinriktade innovationer och infrastrukturer som skapas med hjälp av NextGenerationEU.
NextGenerationEU projects
With an €11 million funding contribution made through NextGenerationEU, Latvia has launched a comprehensive initiative to distribute laptops to schools nationwide. The project is one of the country’s flagship efforts to help bridge the digital divide.
Žarovas servicelägenheter har samfinansierats av NextGenerationEU och ger äldre möjlighet till ett tryggt och självständigt boende i sitt närområde. Projektet är ett exempel på innovativa omsorgslösningar för invånarna när de blir äldre.
Som ett led i sina nationella prioriteringar har Tjeckien investerat 360 miljoner euro från NextGenerationEU för att förbättra energieffektiviteten i sitt bostadsbestånd. De boende i ett hus i Frýdek-Místek får ta del av fördelarna på första parkett.