Gå til hovedindholdet
NextGenerationEU
  • Nyhedsartikel
  • 20. maj 2025
  • Generaldirektoratet for Kommunikation
  • 4 min læsetid

Bedre forbindelser: En ny sporvognslinje til Tallinns gamle havn

Estland er et land med store ambitioner. Intet sted er det tydeligere end i de reformer og investeringer, der indgår i Estlands genopretnings- og resiliensplan, som omfatter 953 mio. EUR fra NextGenerationEU til en række dristige initiativer. Højt på Estlands dagsorden står omstillingen til ren energi, hvilket medfører en diversificering af landets energiforsyning, investeringer i vedvarende energi og udfasning af skadelige energikilder som f.eks. olieskifer. I takt med at Estland bevæger sig i retning af mere bæredygtighed, er renere mobilitet også blevet en prioritet, hvilket Tallinns sporvognslinje til den gamle havn også afspejler. 

Den nye sporvognslinje er et af planens flagskibsprojekter på infrastrukturområdet. Det drejer sig om en 2,5 km lang letbanestrækning, som blev taget i brug i december 2024, med en investering på 36,5 mio. EUR fra NextGenerationEU. For mange i den estiske hovedstad har den nye sporvognslinje været længe ventet, fordi den langt om længe forbinder byens gamle havn, og dermed skibsforbindelser til nordiske lande, til Rail Baltica-knudepunktet i bymidten, den regionale jernbanestation og Tallinns lufthavn. Projektet har blandt andet til formål at forsøge at mindske trængsel og luftforurening i byen ved at tilbyde mere bæredygtige transportformer og dermed forbedre indbyggernes livskvalitet. 

For at få mere at vide har vi talt med byplanlægger og arkitekt Jaak-Adam Loover og med den lokale borger og pendler, Kaur Orgusaar:  

Er den nye sporvognslinje en velkommen tilføjelse til Tallinns transportnet? 

Jaak-Adam Loover: Det er en underdrivelse. Sporvognslinjen til den gamle havn betyder, at vi nu har en fuldt integreret transportkorridor, som åbner dørene til en verden af muligheder, og EU-finansieringen har spillet en stor rolle i dette. Den nye sporvognslinje har også forbedret transportforbindelserne internt i byen. Den gamle havn i Tallinn byder på færgeforbindelse til destinationer i Norden, navnlig Helsinki, og sporvognslinjen forbinder dette område med Rail Balticas endestation Ülemiste, som vil få stadig større betydning, efterhånden som dette megaprojekt skrider frem. Sporvognslinjen forbinder også den gamle havn til bymidten, hovedbanegården og lufthavnen og er derfor en vigtig del af Tallinns infrastruktur.

Kaur Orgusaar: For mig som borger i Tallinn er det virkelig en gamechanger. Det medfører store fordele for byen. Jeg bor selv i centrum, og tidligere var det ikke helt nemt at komme til havnen eller endda lufthavnen, fordi der ikke var nogen direkte sporvognslinje. Den nye sporvognslinje betyder, at jeg nemt og bekvemt kan komme til begge. Mit arbejde indebærer en del rejseaktivitet, hvilket gør linjen til en stor gevinst for mig i særdeleshed. Det gør det nemt, hvis jeg skal med et fly eller en færge. Generelt mindsker sporvognen også behovet for en bil og vil sikkert tilskynde borgerne i Tallinn til at bruge offentlig transport i stedet. Den vil helt sikkert medføre mindre trængsel.

"Vi har nu en fuldt integreret transportkorridor, som åbner dørene til en verden af muligheder, og EU-finansieringen har spillet en stor rolle i dette."  

– Jaak-Adam Looveer, byplanlægger og arkitekt 

Vil sporvognslinjen få en positiv indvirkning på miljøet? 

Jaak-Adam Loover: Helt afgjort. Som Kaur nævnte, er den nye linje også en måde at tilskynde offentligheden til at bruge offentlig transport mere. Når transportforbindelserne i en by ikke er indbyrdes forbundne, sådan som det har været tilfældet her, får nogle mennesker ikke så megen gavn ud af dem. Hvis man ikke kan komme hen til en anden del af byen inden for et rimeligt stykke tid med bus eller sporvogn, vil man med større sandsynlighed hoppe ind i sin bil. Det har været et problem i byen, og det har ført til trængsel, luftforurening og i sidste ende et dårligere miljø. Byer med mere integrerede transportnet har et bedre miljø med mindre støj- og luftforurening og bedre folkesundhed takket være færre biler og trafikpropper. 

Kaur Orgusaar: Jeg er helt enig. Jeg er ikke ekspert i miljøspørgsmål, men det er godt at se Tallinn bevæge sig i samme retning som andre europæiske hovedstæder. Udviklingen af offentlig transport og fremme af et liv uden bil i byen er til gavn for alle. Jeg ser det som et skridt i retning af en mere miljøvenlig fremtid og bedre livskvalitet for mennesker, der bor i byerne. Det er også godt for Tallinns image, da det afspejler en moderne storby, som kan følge med tiden. Når det drejer sig om Tallinns udvidelse, kan sporvognen også puste nyt liv i området ved den gamle havn som et godt sted at bo. Hidtil var kvarteret lidt for isoleret til at være attraktivt. 

"For mig som borger i Tallinn er det virkelig en gamechanger. Det medfører store fordele for byen."  

– Kaur Orgusaar, borger i Tallinn og pendler 

Det er måske ikke nogen overraskelse, at Estlands genopretnings- og resiliensplan har særlig fokus på bæredygtighed og omstillingen til ren energi. Koblet med finansieringen via REPowerEU-planen hjælper NextGenerationEU landet med at mindske dets afhængighed af gamle energikilder og overgå til vedvarende energikilder. Sporvognslinjen til Tallinns gamle havn følger en tilsvarende logik. Den forbedrer byens nuværende transportmix og giver dermed byens indbyggere renere og bedre omgivelser at leve i. Det er blot én af mange foranstaltninger og giver et indblik i et land, som bevæger sig fremad stadig hurtigere. 

Detaljer

Publikationsdato
20. maj 2025
Forfatter
Generaldirektoratet for Kommunikation
Location
  • Estland