NextGenerationEU a fost creat pentru a contribui la repararea daunelor economice și sociale cauzate de pandemia de COVID-19. Prin proiectele de investiții pe care le finanțează, Uniunea Europeană stabilește planul pentru un viitor mai ecologic, mai digital și mai rezilient.
Elementul central al acestui pachet masiv de stimulente – cel mai mare finanțat vreodată în Europa – este Mecanismul de redresare și reziliență (MRR), prin care finanțarea este în mare parte alocată sub formă de împrumuturi și granturi.
Fonduri alocate prin regulamentul privind MRR
Toate țările din UE au elaborat planuri naționale de redresare și reziliență (PNRR) cuprinzătoare, care le vor permite să aloce finanțarea primită prin NextGenerationEU, în funcție de nevoile lor specifice. Aceste fonduri sunt direcționate către o gamă variată de proiecte și inițiative de investiții, multe dintre acestea fiind deja finalizate.
Un bac fluvial prin cablu, pe bază de energie solară, în zonele rurale de Croația sau modernizarea infrastructurii pentru biciclete în nordul Belgiei - proiectele finanțate prin NextGenerationEU contribuie la schimbări pozitive și pun bazele pentru un viitor mai durabil, cu șase domenii principale de interes:
- Tranziția verde
- Transformarea digitală
- Coeziunea socială și teritorială
- Politici pentru generația următoare
- O creștere inteligentă, durabilă și favorabilă incluziunii
- Sănătate și reziliență economică, socială și instituțională
Investițiile în aceste domenii vor crea locuri de muncă și vor stimula creșterea în sectoare esențiale ale economiei, orientate spre viitor. Vor contribui la construirea unei Europe mai digitale, sprijinind în același timp tranziția către o energie mai curată și trasând calea către neutralitatea climatică în 2050.

Împreună am arătat că, atunci când este temerară, Europa noastră este o Europă a faptelor și a rezultatelor. Iar misiunea noastră este departe de a se fi încheiat – așa că vă invit să facem front comun. Să obținem rezultate astăzi și să ne pregătim pentru mâine.
Urmăriți progresele înregistrate de fiecare țară, cu ajutorul tabloului de bord privind redresarea și reziliența și obțineți informații cu privire la proiectele finanțate în fiecare stat membru. Consultați harta interactivă de mai jos pentru detalii specifice privind proiectele din regiunea dumneavoastră.
Harta servește exclusiv unor scopuri informative și nu este o bază de date exhaustivă a proiectelor sprijinite de Mecanismul de redresare și reziliență. Ea nu reflectă distribuția proiectelor finanțate prin Mecanismul de redresare și reziliență în întreaga Uniune Europeană, nici în diferite zone geografice sau sectoare din statele membre. Cuantumurile finanțării MRR indicate pentru diferitele măsuri se bazează pe estimările costurilor inițiale incluse în planurile de redresare și reziliență.
De asemenea, proiectele prezentate nu aduc atingere niciunei evaluări viitoare efectuate de Comisie în contextul verificării îndeplinirii satisfăcătoare a jaloanelor și a țintelor în temeiul Regulamentului (UE) 2021/241 de instituire a Mecanismului de redresare și reziliență.
NextGenerationEU în acțiune
Începând din februarie 2024, Comisia Europeană colaborează direct cu reprezentanțele sale din mai multe țări ale UE pentru a evidenția impactul proiectelor finanțate de NextGenerationEU în comunitățile locale, prin campanii de comunicare locale. Aceste campanii au drept scop să colaboreze direct cu cetățenii și cu beneficiarii proiectelor, mobilizând diferite canale pentru a aduce în prim-plan inovațiile și infrastructurile orientate spre viitor care sunt instituite pe plan intern cu ajutorul NextGenerationEU.
NextGenerationEU projects

Luxemburgul a alocat peste 80 % din fondurile care i-au revenit din NextGenerationEU obiectivelor legate de climă și soluțiilor în domeniul energiei curate. În cadrul unui sistem național de subvenții pentru instalarea de puncte de încărcare a vehiculelor electrice, centrul Europacamping vizează în prezent o mobilitate mai curată.
- Location
- Luxemburg

Mulțumită unei contribuții financiare în valoare de 11 000 000 EUR provenind de la NextGenerationEU, Letonia a lansat o inițiativă extinsă de distribuire de laptopuri în școlile din toată țara. Este unul dintre cele mai importante proiecte derulate în Letonia pentru reducerea decalajului digital.
- Location
- Letonia

Cofinanțat prin NextGenerationEU, complexul de apartamente amenajate pentru seniori Žarova din Velenje (Slovenia), le permite cetățenilor în vârstă să ducă o viață independentă, într-un mediu sigur, în propria lor comunitate, fiind un exemplu de soluții inovatoare de asistență socială pentru această categorie de populație.
- Location
- Slovenia