NextGenerationEU kwam er om de economische en sociale schade ten gevolge van de coronapandemie te helpen herstellen. Met de investeringsprojecten die zij financiert, stelt de Europese Unie de blauwdruk op voor een groenere, digitalere en veerkrachtigere toekomst.
De kern van dit enorme stimuleringspakket, het grootste dat ooit in Europa werd gefinancierd, is de faciliteit voor herstel en veerkracht (RRF), waarmee het grootste deel van de financiering wordt toegewezen in de vorm van leningen en subsidies.
Middelen toegewezen via de RRF-verordening
Alle EU-landen hebben uitgebreide nationale herstel- en veerkrachtplannen opgesteld om middelen uit NextGenerationEU toe te wijzen voor hun specifieke behoeften. Deze middelen worden ingezet voor een breed scala aan investeringsprojecten en -initiatieven, waarvan er vele reeds zijn voltooid.
Van projecten voor kabelveerboten op zonne-energie op het Kroatische platteland tot de modernisering van de fietsinfrastructuur in Vlaanderen, brengt NextGenerationEU vandaag positieve veranderingen teweeg en legt het de basis voor een duurzamere toekomst, met zes belangrijke accenten :
- Groene transitie
- Digitale transformatie
- Sociale en territoriale cohesie
- Beleid voor de volgende generatie
- Slimme, duurzame en inclusieve groei
- Gezondheid en economische, sociale en institutionele veerkracht
Investeringen op deze gebieden creëren werkgelegenheid en stimuleren de groei in kritieke, toekomstgerichte sectoren van de economie. Ze dragen bij tot de opbouw van een digitaler Europa, en ondersteunen tegelijkertijd de transitie naar schonere energie en zetten de koers uit voor klimaatneutraliteit tegen 2050.
Volg de voortgang van elk land met het scorebord voor herstel en veerkracht en verneem meer over de projecten die in elke lidstaat worden gefinancierd. Bekijk onze interactieve kaart hieronder voor details over projecten in uw regio:
De kaart dient enkel ter informatie en is geen volledige databank van projecten die door de faciliteit voor herstel en veerkracht worden ondersteund. Ze weerspiegelt niet de verspreiding van de door de faciliteit voor herstel en veerkracht gefinancierde projecten over de Europese Unie, noch over verschillende geografische gebieden of sectoren binnen de lidstaten. Het financieringsbedrag van de herstel- en veerkrachtfaciliteit voor elke maatregel is gebaseerd op de initiële kostenraming in de plannen voor herstel en veerkracht.
Bovendien doen de getoonde projecten geen afbreuk aan eventuele toekomstige beoordelingen door de Commissie in het kader van de verificatie van de bevredigende verwezenlijking van mijlpalen en doelstellingen in het kader van Verordening (EU) 2021/241 tot instelling van de herstel- en veerkrachtfaciliteit.
NextGenerationEU in actie
Sinds februari 2024 werkt de Europese Commissie rechtstreeks samen met haar vertegenwoordigingen in verschillende EU-landen om via lokale communicatiecampagnes de impact van door NextGenerationEU gefinancierde projecten in lokale gemeenschappen onder de aandacht te brengen. Deze lokale campagnes zijn bedoeld om burgers en projectbegunstigden te bereiken, waarbij verschillende kanalen worden ingezet om de toekomstgerichte innovaties en infrastructuur die met behulp van NextGenerationEU in eigen land worden opgezet, te laten zien.
NextGenerationEU projects
Het appartementencomplex van Žarova in Velenje (Slovenië) is deels gefinancierd door NextGenerationEU. Het biedt ouderen een veilig en zelfstandig leven in hun eigen gemeenschap en bevat voorbeelden van innovatieve oplossingen voor sociale zorg voor ouderen.
In het kader van zijn nationale prioriteiten investeert Tsjechië 360 miljoen euro in NextGenerationEU-financiering om de energie-efficiëntie van zijn woningbestand te verbeteren. Bewoners van een appartementsgebouw in Frýdek-Místek ervaren de voordelen uit de eerste hand.
Met behulp van NextGenerationEU investeert Tsjechië ongeveer 360 miljoen euro in klimaatbestendige bossen in het hele land. Daardoor kon een coöperatie in Měřín het voortouw nemen op het gebied van duurzamere bosbouw.