Direct la conținutul principal
NextGenerationEU
  • Știre
  • 24 martie 2025
  • Direcția Generală Comunicare
  • 4 min de lectură

Puseu de creștere – Mai multe creșe în Belgia

Cu ajutorul NextGenerationEU, Belgia a elaborat un plan național de redresare și reziliență (PNRR) amplu, în valoare de aproximativ 5,2 miliarde EUR, sub formă de împrumuturi și granturi. Fondurile au fost investite în diverse proiecte menite să susțină creșterea economică incluzivă, să amelioreze coeziunea socială și să sporească reziliența instituțională. Printre inițiativele ambițioase ale planului se numără un program care a alocat 6 000 000 EUR pentru construirea sau renovarea creșelor în regiunea francofonă Valonia. Obiectivul este de a crea, până în martie 2026, peste 1 700 de locuri suplimentare în creșe și alte forme de centre de îngrijire a copiilor. 

Cara Grün are un băiețel de doi ani și locuiește aproape de orașul Verviers. Băiețelul merge la creșa „Les Ploquettes”, deschisă la Stembert în mai 2024 cu costuri de peste 1 200 000 EUR. 80 % din sumă a fost finanțată prin NextGenerationEU. Cara spune că doar datorită creșei a putut reîncepe să lucreze și să-și urmeze ambițiile profesionale, liniștită că băiețelul îi este bine îngrijit nu departe de casă. Pentru Sabine Lejeune, directoarea creșei din Stembert și pentru Cécile Ozer, consilieră municipală în Verviers și responsabilă pentru creșele din zonă, proiectul este un motiv de mândrie. 

Am vorbit despre creșă cu toate cele trei doamne: 

Credeți că această creșă a avut un impact major? 

CG: Pentru mine, da! Este foarte greu să găsești un loc la creșă în zona noastră. M-am înscris la patru sau cinci creșe înainte de „Les Ploquettes”, dar nicăieri nu mai erau locuri. Când am aflat că s-a deschis o nouă creșă, m-am înscris imediat. Pentru părinții cu copii mici care locuiesc în Verviers și în apropiere, deschiderea creșei a fost de mare ajutor. Știindu-mi copilul în mâini bune la noi în zonă, m-am putut întoarce la muncă. Iar lui îi place foarte mult să meargă la creșă. Personalul este atent și profesionist, adaptându-se întotdeauna la nevoile fiecărui copil. 

SL: Da, a avut un impact major pe atât de multe planuri! Pentru familiile de aici, 49 de locuri suplimentare au fost mană cerească. Înainte de deschiderea creșei, mulți părinți stăteau pe liste de așteptare fără siguranța că vor primi un loc. Să le putem oferi grija de care au nevoie este satisfacția noastră supremă. Iar spațiul în sine este de top, complet echipat pentru a răspunde cerințelor copiilor și personalului. Avem 15 oameni care lucrează aici, și toată lumea e încântată de spațiul modern, bine gândit. 

CO: Da, impactul a fost considerabil. Pentru părinți, a-și putea duce copilul la o creșă în care au încredere înseamnă și a putea lucra și câștiga. Îngrijirea copiilor nu ar trebui să fie un impediment în calea carierei sau a parcursului profesional. Știm bine că părinții pun în grija creșelor precum „Les Ploquettes” ce le este mai drag pe lume. Dacă nu ar avea opțiuni viabile, nu ar putea face cursuri, nu s-ar putea perfecționa, nu ar putea munci. Iar aceasta le-ar afecta familia și comunitatea.

„Este încurajator că se alocă fonduri pentru astfel de proiecte, pentru că fix de astfel de sprijin au nevoie părinții pentru a-și continua viața profesională atunci când decid să (mai) aibă un copil.”  

– Cara Grün, mamă și angajată 

Credeți că UE a jucat un rol important în proiect? 

CG: Așa cred. Până de curând, pur și simplu nu erau destule creșe sau destule locuri în creșe în zonă. Am înțeles că noua creșă a putut fi construită tocmai cu fonduri de la UE și de la guvern. Este încurajator că se alocă fonduri pentru astfel de proiecte, pentru că fix de astfel de sprijin au nevoie părinții pentru a-și continua viața profesională atunci când decid să (mai) aibă un copil. 

SL: Prin pachetul NextGenerationEU, UE a avut un rol esențial în finanțarea noii creșe. În total, proiectul a costat peste 1 200 000 EUR, iar 80 % din fonduri au venit direct de la UE. Cu alte cuvinte, fără sprijinul UE, nimic din ce vedem aici nu ar fi fost posibil în circumstanțele actuale. 

CO: Absolut! Întreaga inițiativă a fost posibilă datorită finanțării UE. Pe măsură ce viața profesională a devenit din ce în ce mai importantă, a crescut tot mai mult nevoia de servicii de îngrijire. Iată de ce finanțarea a fost vitală. Știm că este nevoie de servicii sociale mai bune, și asta nu numai pentru părinți. Din păcate, uneori este greu să găsești fonduri. Iată de ce sprijinul UE pentru astfel de proiecte este într-adevăr foarte util. 

„Fără sprijinul UE, nimic din ce vedem aici nu ar fi fost posibil.”  

–Sabine Lejeune, directoarea creșei din Stembert 

Povestea Carei nu este singura. Așa cum a spus și Cécile, părinților le este tot mai greu să continue să lucreze când au copii mici, iar creșele care nu sunt prea scumpe sunt greu de găsit. Creșa „Les Ploquettes” din Stembert ilustrează perfect modul în care serviciile adecvate pot atenua astfel de probleme. Oferind 49 de locuri suplimentare pentru familiile din zonă, proiectul este una dintre numeroasele povești de succes care au devenit posibile datorită finanțării NextGenerationEU. Decizia Belgiei de a aloca 6 000 000 EUR unor astfel de proiecte prin intermediul planului său național de redresare și reziliență (PNRR) arată că țara vrea să construiască o societate mai echitabilă și mai coezivă. 

Detalii

Data publicării
24 martie 2025
Autor
Direcția Generală Comunicare
Location
  • Belgia