Gå direkt till innehållet
NextGenerationEU
  • Nyhetsartikel
  • 19 mars 2025
  • Generaldirektoratet för kommunikation
  • Lästid: 3 min

Ett steg i rätt riktning: Större självständighet för personer med funktionsnedsättning i Italien

Italien har fått drygt 194 miljarder euro i lån och bidrag från finansieringsinstrumentet NextGenerationEU som ska gå till att genomföra landets återhämtnings- och resiliensplan. Pengarna har bland annat investerats i projekt som ska bidra till starkare social och territoriell sammanhållning, hållbar tillväxt och större institutionell motståndskraft. Hela 500 miljoner euro har gått till ett projekt som ska främja självständighetsmönster för personer med funktionsnedsättning. En som deltagit i projektet är Lucia som bor i Rom och har Downs syndrom.  

Tack vare initiativet kan Lucia bo i en lägenhet som tillhör Roms stad. Tillsammans med andra deltagare – som har olika grad av särskilda behov – bor hon också i ett annat boende cirka 25 minuter från Rom, som kommunen Vitinia står för. Projektet ger deltagarna ett smakprov på hur det är att bo självständigt. Varje lägenhet har anpassats till den boendes särskilda behov. I vissa fall innebär det att inredningsdetaljer eller hinder har tagits bort eller anpassats. I andra har man lagt till hjälpmedel som ska hjälpa de boende i vardagen. 

Paola Siino arbetar med tekniska lösningar inom Roms stad och är en av dem som ansvarar för att genomföra projektet för självständigt boende. 

Vilka mål har projektet?  

Paola: Roms projekt för självständigt boende är ett av många projekt som har startats tack vare hjälp från staten och EU-pengar i hela landet. De har alla som mål att öka självständigheten för dem som har en funktionsnedsättning. Genom att dels renovera och anpassa boenden, dels stå för it-lösningar och kurser vill vi underlätta deltagarnas första steg mot självständighet. Det övergripande målet är att hjälpa minst 5 000 personer med funktionsnedsättning över hela Italien till slutet av mars 2026. 

Roms projekt för självständigt boende är ett av många projekt som har startats tack vare hjälp från staten och EU-pengar i hela landet. 

– Paola Siino, teknikansvarig inom Roms stad 

Så initiativet gäller inte enbart boende? 

Paola: Nej, att förbättra deltagarnas kompetens är en stor del av vad vi gör, med särskilt fokus på digitala kunskaper. I slutändan vill vi stärka alla aspekter av självständighet där boende och kunskaper är två huvudpelare. Kurserna ger deltagarna möjlighet att utvecklas professionellt eller vidareutbilda sig, vilket kan bana väg för ett jobb och en egen lön. Att förbättra deltagarnas kompetens bidrar till att stärka deras långsiktiga oberoende utöver ett eget boende.  

Det övergripande målet är att hjälpa minst 5 000 personer med funktionsnedsättning över hela Italien till slutet av mars 2026.  

– Paola Siino, teknikansvarig inom Roms stad 

Hur går det för projektet? 

Paola: Det går bra, tycker jag. Vi är nöjda med resultaten hittills, men vi måste göra mer. Vi började med Casa Vitinia 2022, då vi byggde om ett större hus till två lägenheter som kan hysa 12 personer. Vi gav deltagarna möjlighet att gå kurser som kan tillgodose deras kunskapsbehov. Det har lett till flera projekt i hela Italien. Personer med funktionsnedsättning stöter på otaliga problem i vardagen, så sådana här projekt är mycket viktiga. De erbjuder en väg till ett mer självständigt och givande liv. För att förverkliga projekten är det mycket viktigt med statliga medel och EU-anslag. 

Roms projekt för självständigt boende är ett bland flera liknande initiativ som har startat med hjälp av NextGenerationEU-finansiering. De ingår i en bredare satsning på bättre livskvalitet och ökad jämlikhet för personer med funktionsnedsättning och är ett viktigt inslag i Italiens återhämtnings- och resiliensplan. De är ett exempel på inkluderingens centrala roll i vår gemensamma omställning till en mer rättvis framtid. Ett mer inkluderande samhälle som bryr sig om alla är också ett samhälle med större sammanhållning och det är något som NextGenerationEU bidrar till. 

Översikt

Publiceringsdatum
19 mars 2025
Upphovsman
Generaldirektoratet för kommunikation
Location
  • Italien