
Via het financieringsinstrument NextGenerationEU heeft Italië iets meer dan 194 miljard euro aan leningen en subsidies ontvangen. Dat heeft geleid tot een ambitieus, verstrekkend herstel- en veerkrachtplan. Deze middelen zijn onder meer geïnvesteerd in projecten die tot doel hebben de sociale en territoriale cohesie te verbeteren, duurzame groei na te streven en de institutionele veerkracht te vergroten. Er is niet minder dan 500 miljoen euro toegewezen aan een project dat gericht is op het stimuleren van de “autonomie voor mensen met een beperking”. Lucia, die in Rome woont en het syndroom van Down heeft, is een van de mensen die gebruikmaken van de regeling.
In het kader van het initiatief woont Lucia in een appartement dat eigendom is van de stad Rome. Samen met andere deelnemers — die verschillende soorten bijzondere behoeften hebben — heeft zij ook al in een woning van de gemeente Vitinia gewoond, op ongeveer 25 minuten van de hoofdstad. Het project laat de begunstigden proeven van zelfstandig wonen en elk van de appartementen is aangepast aan hun specifieke behoeften. In sommige gevallen moesten daarvoor architectonische kenmerken of obstakels worden verwijderd of aangepast. In andere gevallen zijn geautomatiseerde hulpmiddelen toegevoegd, die het dagelijkse leven van de bewoners vergemakkelijken.
Om meer te weten te komen, spraken we met Paola Siino, technisch medewerker bij de stad Rome en medeverantwoordelijk voor de uitvoering van het project “Zelfstandig leven”:
Wat is de doelstelling van het project?
PS: Het “Zelfstandig leven” -project van Rome is een van de projecten die met de financiële steun van de overheid en van de EU in het hele land op touw zijn gezet. Ze zijn allemaal bedoeld om de autonomie van mensen met een beperking te vergroten. Door enerzijds leefruimten te renoveren en aan te passen en anderzijds ICT-oplossingen en opleidingen aan te bieden, willen we de eerste stappen van de begunstigden naar onafhankelijkheid vergemakkelijken. De doelstelling is om tegen eind maart 2026 in heel Italië in totaal ten minste 5.000 mensen met een beperking te helpen.
“Het ‘Zelfstandig leven’ -project van Rome is een van de projecten die met de financiële steun van de overheid en van de EU in het hele land op touw zijn gezet.”
– Paola Siino, technisch medewerker bij de stad Rome
Het initiatief is dus niet alleen gericht op huisvesting?
PS: Nee, ook het verbeteren van de vaardigheden van de begunstigden is een belangrijk onderdeel, met bijzondere nadruk op digitale vaardigheden. Uiteindelijk willen we de autonomie van de deelnemers in alle opzichten vergroten, waarbij leefruimten en vaardigheden de twee belangrijkste pijlers zijn. Dankzij opleidingsprogramma’s vergroten hun arbeidskansen en kunnen ze vervolgonderwijs volgen. Op die manier wordt het pad geëffend naar het verwerven van een inkomen en het vinden van een beroep. In die zin zal het verbeteren van de vaardigheden van de begunstigden bijdragen tot hun autonomie op lange termijn, die verder gaat dan alleen huisvesting.
“De doelstelling is om tegen eind maart 2026 in heel Italië in totaal ten minste 5.000 mensen met een beperking te helpen.”
– Paola Siino, technisch medewerker bij de stad Rome
Is het project een succes?
PS: Ik denk het wel. We zijn zeer blij met de resultaten tot nu toe, maar er is nog werk aan de winkel. We begonnen met “Casa Vitinia” in 2022, waarbij een grote woning werd omgevormd tot twee appartementen om 12 mensen te huisvesten. De begunstigden konden opleidingsprogramma’s volgen zodat ze hun leerambities konden waarmaken. In heel Italië zijn veel projecten gevolgd. Mensen met een beperking worden geconfronteerd met talloze hindernissen in hun dagelijkse leven. Dergelijke regelingen zijn dus van essentieel belang. Ze effenen het pad naar een autonomere, comfortabelere levenswijze. Om dat te realiseren, is overheids- en EU-financiering van vitaal belang.
Paola vertelt dat het “Zelfstandig leven” -project van de stad Rome een van de vele soortgelijke initiatieven is die met steun van NextGenerationEU-financiering zijn opgezet. Dergelijke projecten maken deel uit van een bredere inspanning om de levenskwaliteit en gelijke kansen voor mensen met een beperking te verbeteren, en vormen een belangrijk onderdeel van het Italiaanse herstel- en veerkrachtplan. Ze illustreren de centrale rol van inclusiviteit in onze gezamenlijke transitie naar een eerlijkere toekomst. Uiteindelijk is een inclusievere, meer zorgzame samenleving ook een hechtere samenleving, en NextGenerationEU draagt bij aan de verwezenlijking daarvan.
Bijzonderheden
- Datum publicatie
- 19 maart 2025
- Auteur
- Directoraat-generaal Communicatie
- Location
- Italië