Direct la conținutul principal
NextGenerationEU
  • Știre
  • 19 martie 2025
  • Direcția Generală Comunicare
  • 4 min de lectură

Mișcarea corectă: trebuie să ajutăm persoanele cu handicap să se bucure de mai multă autonomie

Prin intermediul instrumentului de finanțare NextGenerationEU, Italia a primit puțin peste 194 de miliarde EUR sub formă de împrumuturi și granturi, ceea ce a condus la crearea unui plan național de redresare și reziliență (PNRR) ambițios și amplu. Printre altele, aceste fonduri au fost investite în proiecte care vizează îmbunătățirea coeziunii sociale și teritoriale, impulsionarea creșterii durabile și consolidarea rezilienței instituționale. Nu mai puțin de 500 000 000 EUR au fost alocați unui proiect menit să stimuleze „modele de autonomie pentru persoanele cu handicap”. Lucia suferă de sindromul Down. Ea trăiește în Roma și se numără printre beneficiarii acestui model.  

În cadrul inițiativei, Lucia locuiește într-un apartament aflat în proprietatea orașului Roma. Împreună cu alți participanți – care au diferite tipuri de nevoi speciale – ea stă alternativ în spațiile de locuit puse la dispoziție de municipalitatea Vitinia, situată la aproximativ 25 de minute de capitală. Proiectul le oferă beneficiarilor posibilitatea de a avea un prim contact cu ce înseamnă să trăiești independent, fiecare apartament fiind adaptat la cerințele lor specifice. În unele cazuri, a fost nevoie ca unele obstacole să fie eliminate, mergându-se până la ajustarea caracteristicilor arhitecturale. În alte cazuri, au fost adăugate sisteme de asistență automatizate, care facilitează viața de zi cu zi a locuitorilor. 

Pentru a afla mai multe, am discutat cu Paola Siino, care este responsabilă tehnică în cadrul primăriei orașului Roma și supervizează implementarea proiectului „O viață independentă”: 

Care este obiectivul proiectului?  

PS: Proiectul „O viață independentă” inițiat de primăria din Roma face parte dintr-o serie de proiecte lansate în toată țara cu ajutorul guvernului și al finanțării UE. Toate aceste proiecte caută să consolideze autonomia persoanelor cu handicap. Renovând și adaptând spațiile, pe de o parte, și propunând soluții TIC și cursuri de formare, pe de altă parte, dorim să facilităm primii pași ai beneficiarilor către independență. Pe întreg teritoriul Italiei, obiectivul general este de a ajuta cel puțin 5 000 de persoane cu handicap până la sfârșitul lunii martie 2026. 

«Proiectul „O viață independentă” inițiat de Roma face parte dintr-o serie de proiecte lansate în toată țara cu ajutorul guvernului și al finanțării UE.» 

– Paola SIINO, responsabilă tehnică în cadrul primăriei orașului Roma 

Deci inițiativa nu se axează exclusiv pe locuințe? 

PS: Nu. Îmbunătățirea competențelor beneficiarilor este, de asemenea, o componentă majoră, cu accent în special pe competențele digitale. În cele din urmă, ne dorim să consolidăm autonomia participanților din toate punctele de vedere, cei doi piloni principali fiind spațiile de locuit și competențele. Programele de formare le vor oferi șansa de a beneficia de oportunități profesionale și de a-și continua studiile, astfel încât să poată avea o ocupație și să își câștige traiul. În acest sens, îmbunătățirea competențelor beneficiarilor va contribui la asigurarea autonomiei lor pe termen lung, nu doar la a avea o locuință.  

„Pe întreg teritoriul Italiei, obiectivul general este de a ajuta cel puțin 5 000 de persoane cu handicap până la sfârșitul lunii martie 2026.”  

– Paola SIINO, responsabilă tehnică în cadrul primăriei orașului Roma 

Proiectul a avut succes? 

PS: Așa cred. Suntem foarte mulțumiți de rezultatele de până acum, dar mai sunt multe de făcut. Am început cu Casa Vitinia în 2022, când am transformat o locuință mare în două apartamente care pot găzdui 12 persoane. Am oferit acces la programe de formare, astfel încât beneficiarii să poată învăța ce-și doresc. Multe proiecte au urmat acest exemplu în toată Italia. Persoanele cu handicap se confruntă cu nenumărate obstacole în viața lor de zi cu zi, de aceea programele de acest tip sunt esențiale. Ele sunt un prim pas către un stil de viață mai autonom și mai mulțumitor. Pentru a ajunge acolo, finanțarea din partea statului și a UE este vitală. 

După cum spune și Paola, proiectul „O viață independentă” derulat de primăria orașului Roma se numără printre numeroasele inițiative similare lansate cu ajutorul finanțării NextGenerationEU. Făcând parte dintr-un efort mai amplu de îmbunătățire a calității vieții și a egalității de șanse pentru persoanele cu handicap, astfel de proiecte reprezintă o componentă semnificativă a planului național de redresare și reziliență (PNRR) al Italiei. Ele ilustrează rolul central pe care îl ocupă incluziunea în tranziția noastră comună către un viitor mai echitabil. În cele din urmă, o societate mai incluzivă și mai atentă la nevoile celuilalt este și o societate mai coezivă; iar NextGenerationEU ne ajută să avansăm în această direcție. 

Detalii

Data publicării
19 martie 2025
Autor
Direcția Generală Comunicare
Location
  • Italia