Siirry pääsisältöön
NextGenerationEU
  • Uutisartikkeli
  • 19. maaliskuuta 2025
  • Viestinnän pääosasto
  • Arvioitu lukuaika: 2 min

Parempaa asumista: tukea vammaisten henkilöiden itsenäistymiseen

Italia on saanut Next Generation EU -rahoitusvälineestä reilut 194 miljardia euroa lainoina ja avustuksina, joiden avulla se on laatinut kunnianhimoisen ja kauaskantoisen elpymis- ja palautumissuunnitelman. Varoja on investoitu muun muassa hankkeisiin, joilla pyritään parantamaan sosiaalista ja alueellista yhteenkuuluvuutta, edistämään kestävää kasvua ja parantamaan institutionaalista palautumiskykyä. Jopa 500 miljoonaa euroa on osoitettu hankkeeseen, jonka tavoitteena on edistää vammaisten henkilöiden itsenäisyyttä. Järjestelmästä hyötyy muun muassa roomalainen Lucia, jolla on Downin oireyhtymä.  

Lucia asuu Rooman kaupungin omistamassa asunnossa hankkeen tuella. Hän ja muut osallistujat, joilla on erilaisia erityistarpeita, asuvat osa-aikaisesti Vitinian kunnan tarjoamissa asuntoloissa noin 25 minuutin matkan päässä pääkaupungista. Hanke tarjoaa osallistujille esimakua itsenäisestä elämisestä, ja jokainen asunto on räätälöity asukkaan erityistarpeiden mukaisesti. Joissakin tapauksissa on päädytty poistamaan tai muokkaamaan rakenteita tai kulkuesteitä, toisissa taas on lisätty apuvälineitä helpottamaan asukkaiden arkea. 

Kysyimme hankkeesta lisää Rooman kaupungin tekniseltä toimihenkilöltä Paola Siinolta, joka on yksi Itsenäinen elämä -hankkeen vastuuhenkilöistä. 

Mikä on hankkeen tavoite?  

PS: Rooman Itsenäinen elämä -hanke on yksi monista, joita on käynnistetty valtion ja EU:n rahoituksella eri puolilla maata. Hankkeiden yhteisenä tavoitteena on parantaa vammaisten henkilöiden itsenäisyyttä. Uudistamalla ja mukauttamalla tiloja sekä tarjoamalla tieto- ja viestintäteknistä tukea ja koulutusta pyrimme auttamaan tuensaajia kohti itsenäistä elämää. Hankkeen kokonaistavoitteena on, että tuen piiriin pääsee vähintään 5 000 vammaista henkilöä eri puolilla Italiaa maaliskuun 2026 loppuun mennessä. 

”Rooman Itsenäinen elämä -hanke on yksi monista, joita on käynnistetty valtion ja EU:n rahoituksella eri puolilla maata.” 

– Paola Siino, Rooman kaupungin tekninen toimihenkilö 

Aloitteessa ei siis keskitytä yksinomaan asumiseen? 

PS: Ei, vaan yksi tärkeä osa-alue on tuensaajien taitojen, erityisesti digitaalisen osaamisen, parantaminen. Haluamme lisätä osallistujien itsenäisyyttä kaikilla osa-alueilla, ja tärkeimpiä keinoja siihen ovat asuintilojen ja koulutuksen tarjoaminen. Koulutusohjelmien kautta he voivat saada töitä tai pyrkiä jatkokoulutukseen, mikä tarjoaa väylän ammatin ja palkkatulojen saamiseen. Näin tuensaajien taitotason parantaminen auttaa saavuttamaan itsenäisyyttä laajemmin kuin vain asumisen osalta.  

”Hankkeen kokonaistavoitteena on, että tuen piiriin pääsee vähintään 5 000 vammaista henkilöä eri puolilla Italiaa maaliskuun 2026 loppuun mennessä.”  

– Paola Siino, Rooman kaupungin tekninen toimihenkilö 

Onko hanke onnistunut? 

PS: Minun mielestäni on. Olemme erittäin tyytyväisiä tähänastisiin tuloksiin, mutta työ on vielä kesken. Hankkeen ensimmäinen vaihe oli vuonna 2022 valmistunut Casa Vitinia, jossa suuri asuinrakennus jaettiin kahdeksi huoneistoksi ja siihen majoitettiin yhteensä 12 henkeä. Tarjosimme tuensaajille myös mahdollisuuden osallistua mieleisiinsä koulutusohjelmiin. Vastaavia hankkeita on sittemmin käynnistetty eri puolilla Italiaa. Vammaiset henkilöt kohtaavat arjessaan lukuisia haasteita, joten tällaiset hankkeet ovat erittäin tärkeitä. Ne tarjoavat mahdollisuuden itsenäisempään ja arvokkaampaan elämäntapaan. Valtiolta ja EU:lta saatava rahoitus on ratkaisevan tärkeää hankkeiden toteutumiselle. 

Kuten Paola mainitsee, Rooman kaupungin toteuttama Itsenäinen elämä -hanke on yksi monista vastaavista aloitteista, jotka on käynnistetty Next Generation EU -rahoituksen turvin. Tällaiset hankkeet ovat osa laajempaa pyrkimystä parantaa vammaisten henkilöiden elämänlaatua ja yhtäläisiä mahdollisuuksia, ja ne ovat merkittävä osa Italian elpymis- ja palautumissuunnitelmaa. Ne ovat esimerkkejä siitä, kuinka vammaisuuden huomioon ottamisella on keskeinen rooli oikeudenmukaisemman tulevaisuuden tavoittelussa. Osallistavampi ja enemmän huolenpitoa tarjoava yhteiskunta on myös yhtenäisempi, ja Next Generation EU -väline auttaa pyrkimään sitä kohti. 

Tiedot

Julkaisupäivä
19. maaliskuuta 2025
Laatija
Viestinnän pääosasto
Location
  • Italia