Gå direkt till innehållet
NextGenerationEU
  • Nyhetsartikel
  • 17 juni 2024
  • Generaldirektoratet för kommunikation
  • Lästid: 4 min

Hälsan går först – stöd till närsjukvård på landsbygden i Österrike

Pengarna från NextGenerationEU, EU:s stimulanspaket på 800 miljarder euro, har investerats i många olika initiativ i hela EU. Via noggrant planerade investeringar ska länderna bland annat få fart på sina ekonomier och samhällen, snabba på den gröna omställningen och stärka hälso- och sjukvården och samhällsinstitutionernas motståndskraft. I Österrike har ett projekt med en budget på 54,2 miljoner euro lett till att flera hundra närsjuksköterskor har anställts i kommunerna. 

Projektet med närsjuksköterskor drog i gång för två år sedan i den historiska Salzkammergutregionen. Sjuksköterskorna Tanja Gattinger och Rebecca Schachinger började då jobba för kommunerna i Altmünster-Traunkirchen-området. Deras arbetsuppgifter är bland annat att stå för primärvård och rådgivning till lokalborna med fokus på hälsorådgivning och förebyggande åtgärder. De berättar om sina erfarenheter. 

Varför startade det här projektet och vad är er roll?  

Tanja: De lokala myndigheterna i Altmünster och Traunkirchen sökte gemensamt finansiering för att anställa två närsjuksköterskor och det godkändes på nationell nivå. Vi är båda utbildade hälso- och sjuksköterskor från trakten så vi var naturligtvis intresserade av att delta i projektet. Jag sökte efter att ha sett en annons på ett seminarium. Rebecca anställdes först och jag två månader senare. 

Rebecca: Det var samma sak för mig. Jag sökte jobbet som närsjuksköterska när jag såg annonsen hos Altmünsters kommun. Allt drog igång i mars 2022 när initiativet lanserades. Sedan dess har vi byggt upp ett nätverk med cirka 45 partner i regionen och har hand om 200 patienter eller ”kunder” i närheten. 

Sedan dess har vi byggt upp ett nätverk med cirka 45 partner i regionen och har hand om 200 patienter i området. 

– Rebecca Schachinger, närsjuksköterska 

Vad är det bästa med projektet?   

Tanja: För mig är den bästa biten inriktningen på hälsofrågor och förebyggande åtgärder och det självständiga, behovsbaserade sätt som vi jobbar på. Vi har en nära och tillitsfull kontakt med många patienter, eftersom vi träffar dem under längre tid. I början var vissa skeptiska eller ställde sig frågande till projektet, men nu är vi helt enkelt ”sjuksköterskorna” för många. 

RS: Det stämmer verkligen. Tack vare det här initiativet kan vi arbeta friare och konkret använda våra kunskaper som sjuksköterskor. Vi kan reagera på mönster vi ser i lokalbefolkningen på ett mycket flexibelt sätt. Om vi till exempel märker att många patienter behöver vård eller rådgivning om diabetes kan vi skräddarsy vårt arbete så att vi kan tillgodose det behovet. 

Vad uppskattar invånarna mest med närsjuksköterskorna? 

Tanja: Jag tror att de uppskattar att det är en låg tröskel till vården – den är lättåtkomlig. Vi är två heltidsanställda sjuksköterskor och det går att nå oss måndag till fredag. Vi erbjuder också kvällstider och vi gör hembesök hos några patienter. Vi tar fram individuella vårdplaner och kan se till hela patienten. 

Rebecca: Personligen tror jag att det är enklare för många för de upplever att de verkligen känner oss. Det finns ett personligt anslag. Vi kommer båda från trakten och har växt upp i Altmünster och Traunkirchen. Vi står därför lokalborna nära. De vågar kontakta oss. De tycker att det är mindre skrämmande och det finns en sorts grannsämja mellan oss och dem.  

”Vi vill se till att människor håller sig friska och sunda och kan fortsätta att bo hemma så länge som möjligt.” 

– Tanja Gattinger, närsjuksköterska 

Vilket är projektets viktigaste genomslag?  

Tanja:  Människor berättar för oss att vården är mer synlig och tillgänglig. När de har problem med hälsan eller deras vårdare eller anhöriga behöver råd, når de oss enkelt. I långa loppet är projektet utformat för att avlasta vården. Genom att öka kunskaperna och de förebyggande åtgärderna vill vi se till att människor håller sig friska och sunda och kan fortsätta att bo hemma så länge som möjligt. 

Rebecca: Jag håller med. Alla som kontaktar vår vårdenhet har nu tillgång till lokal expertis och i förlängningen vårt bredare nätverk. All vård vi ger är ett exempel på gratis, lättåtkomlig och behovsbaserad vård. När någon behöver något eller har en fråga kan de kontakta oss och enkelt ta det första steget. Genom att sprida kunskap om en hälsosam livsstil övertygar vi människor om att de kan påverka sin egen hälsa i positiv riktning.  

Med den här investeringen har Österrike valt att använda finansieringen från NextGenerationEU till att prioritera närsjuksköterskor. Genom att finansiera sådana program gör Österrike högklassig vård mer tillgänglig på landsbygden och avlastar hälso- och sjukvården. Det är ett exempel på ett av de viktigaste målen för NextGenerationEU, nämligen att de kommande åren stärka vården och samhällsinstitutionernas motståndskraft för invånarnas bästa. 

Översikt

Publiceringsdatum
17 juni 2024
Upphovsman
Generaldirektoratet för kommunikation
Location
  • Österrike