
NextGenerationEU (pachetul de stimulente financiare al UE, în valoare de 800 de miliarde EUR) a investit în inițiative din multiple domenii, peste tot în Europa. Printr-o finanțare atent direcționată, acesta ajută țările să-și stimuleze economiile și societățile, să accelereze tranziția verde și să consolideze reziliența sistemului de sănătate și a rezilienței instituționale, printre altele. În Austria, un proiect în valoare de 54,2 milioane EUR a permis angajarea a câteva sute de asistenți medicali comunitari la nivel de primării.
Lansat în urmă cu doi ani, proiectul pentru asistență medicală comunitară în regiunea istorică Salzkammergut a însemnat, pentru asistentele medicale Tanja Gattinger și Rebecca Schachinger, angajarea de către autoritățile locale din regiunea Altmünster-Traunkirchen. Ele oferă asistență medicală primară și consiliere locuitorilor din zonă, cu accent pe sensibilizarea cu privire la asistența medicală și pe măsurile preventive. Iată gândurile pe care ni le-au împărtășit.
Cum a apărut acest proiect, ca idee și apoi ca oportunitate pentru dumneavoastră?
TG: Autoritățile locale din Altmünster și Traunkirchen au depus în comun o cerere de finanțare pentru angajarea a doi asistenți medicali comunitari. Cererea a fost aprobată la nivel central. Amândouă suntem asistente medicale calificate și amândouă suntem din zonă, deci ideea ne-a interesat de la bun început. Mi-am depus candidatura imediat ce am văzut anunțul, la un seminar. Rebecca s-a angajat prima, iar eu cu vreo două luni mai târziu.
RS: Valabil și pentru mine. Am văzut anunțul de post vacant al primăriei Altmünster și mi-am depus candidatura. Lucrurile s-au pus în mișcare cu adevărat în martie 2022, când am lansat inițiativa. De atunci, am dezvoltat o rețea de aproximativ 45 de parteneri din regiune și oferim îngrijiri unui număr de 200 de pacienți sau „clienți” din zonă.
„De atunci, am dezvoltat o rețea de aproximativ 45 de parteneri din regiune și oferim îngrijiri unui număr de 200 de pacienți sau „clienți” din zonă.”
– Rebecca Schachinger, asistentă medicală comunitară
Ce definește în linii mari acest proiect?
TG: Pentru mine, partea cea mai bună este că pune accentul pe sensibilizare, pe prevenție și pe un mod de lucru autonom, axat pe nevoi. Întrucât îngrijim pacienții pe perioade mai lungi, ne-am apropiat de ei. Au încredere în noi. La început, unii erau puțin sceptici, uimiți de idee, dar acum mulți localnici ne cunosc, ni se spune „asistentele”.
RS: Exact. Inițiativa ne-a permis să lucrăm mai liber și să ne aplicăm cunoștințele de asistente medicale calificate într-un mod foarte practic. Putem reacționa foarte flexibil atunci când constatăm anumite tendințe în rândul populației locale. De exemplu, dacă observăm că mulți pacienți par să aibă nevoie de tratament sau sfaturi pentru diabet, ne putem adapta abordarea la aceste nevoi.
Ce apreciază cel mai mult localnicii la asistența medicală comunitară?
TG: Cred că apreciază cel mai mult îngrijirile de bază, ușor de accesat. Suntem două, lucrăm cu normă întreagă și putem fi contactate de luni până vineri. Câteodată oferim programări și seara, iar pentru unii pacienți, vizite la domiciliu. Stabilim planuri individuale de îngrijire, ceea ce înseamnă că putem oferi o abordare mai holistică.
RS: Eu personal cred că oamenilor le este mai ușor să apeleze la noi, pentru că simt că ne cunosc cu adevărat. E la mijloc o amprentă personală. Venim din zonă, am crescut în Altmünster și Traunkirchen. Prin urmare, oamenii locului se simt mai apropiați de noi. Le vine mai ușor să ne contacteze, sunt mai puțin stresați, avem mai multă încredere unii în alții, ca între vecini.
„Vrem să ne asigurăm că oamenii rămân apți și sănătoși și că nu e nevoie să-și părăsească casa din cauza bolilor sau a bătrâneții.”
– Tanja Gattinger, asistentă medicală comunitară
Care a fost cel mai mare impact al proiectului?
TG: Oamenii ne spun că a făcut ca asistența medicală să fie mai vizibilă și mai abordabilă. Dacă au probleme de sănătate sau dacă îngrijitorii ori rudele lor au nevoie de sfaturi, ne pot contacta ușor. Pe termen lung, proiectul este conceput să ușureze o parte din presiunea la care este supus sistemul de sănătate. Promovând măsurile de sensibilizare și prevenție, vrem să ne asigurăm că oamenii rămân apți și sănătoși și că nu e nevoie să-și părăsească casa din cauza bolilor sau a bătrâneții.
RS: Sunt de aceeași părere. Oricine apelează la serviciile noastre are acum acces nu numai la cunoștințele noastre, ale asistentelor din imediata apropiere, ci prin extensie, la cunoștințele întregii rețele din care facem parte. Serviciile pe care le oferim sunt un exemplu de îngrijiri de bază gratuite, axate pe nevoi. Atunci când oamenii au nevoie de ceva sau au întrebări medicale, pot să ne contacteze și să facă primul pas foarte ușor. Promovând un stil de viață mai sănătos, le dăm oamenilor încrederea că sănătatea le este în propriile mâini.
Prin această investiție, Austria a ales să mobilizeze fondurile NextGenerationEU pentru a face din asistența medicală comunitară o prioritate. Prin finanțarea unor astfel de sisteme în întreaga țară, îngrijirile de calitate devin mai accesibile oamenilor din zone mai izolate și reduc presiunea asupra sistemului de sănătate. Proiectul ilustrează unul dintre obiectivele principale ale NextGenerationEU: consolidarea sistemelor de sănătate și îmbunătățirea rezilienței instituționale, pentru binele cetățenilor în anii care vin.
Detalii
- Data publicării
- 17 iunie 2024
- Autor
- Direcția Generală Comunicare
- Location
- Austria