Stimulanspaketet NextGenerationEU bidrar till finansieringen av den gröna omställningen och främjar smart och hållbar tillväxt för alla. I Tjeckiens investeras hela 360 miljoner euro från NextGenerationEU i klimatresilienta skogar. En viktig prioritering är att återställa grönområden och driva ett skogsbruk som är bra för den biologiska mångfalden efter förödande insektsangrepp.
Skogskooperativet Lesní družstvo obcí Měřín och skogarna runt Měřín i Vysočina-regiionen drabbades nyligen av ett sådant angrepp och man var tvungen att avverka många träd. Kooperativet återplanterar nu olika inhemska trädslag med finansiering från olika källor, bland annat NextGenerationEU. Sedan arbetet inleddes 2021 har man återplanterat över 230 hektar skog. Vi pratade med skogsmästaren Pavel Bambula om projektet.
Kan du beskriva ert projekt? Hur har finansieringen från NextGenerationEU bidragit?
Pavel: NextGenerationEU är bara en av våra finansieringskällor men en av de viktigaste. Utan EU-pengarna hade det varit svårt att genomföra återplanteringen. Efter insektsangreppet röjdes mycket mark. Vid återplanteringen har vi delvis övergett monokulturen genom att plantera olika kompletterande trädslag: från mer vanliga sorter till lövfällande träd som ”förbättrar” eller återställer jorden, till exempel ek och tysklönn.
Varför är det viktigt att överge monokulturen?
Pavel: Blandskogar är bättre på att stå emot insektsangrepp och kärva förhållanden. Men att helt plantera blandskog kan skapa problem för djur- och växtlivet. Därför planterar vi bara blandskog på avgränsade områden. Barrträd utgör fortfarande den största delen med cirka 60 procent med ”fickor” av blandskog i barrskogen.
”Utan EU-pengarna hade det varit svårt att genomföra återplanteringen.”
– Pavel Bambula, skogsmästare
Tar sig alla plantor eller måste en viss andel planteras om?
Pavel: Mellan 5 och 10 procent av plantorna överlever inte vid första planteringen. Nederbörd, klimatförhållanden, årstider och kvaliteten på plantorna är faktorer som påverkar utgången. Hur många plantor som tar sig påverkas också av dem som planterar – de är kanske inte alltid så varsamma. Det är en aspekt som vi inte helt kan hålla koll på i ett så här stort projekt.
Har projektet kantats av många problem?
Pavel: En del. Plantor har skadats av gnagare som har ökat i antal i de omgivande jordbruksmarkerna. Det har också varit administrativa problem eftersom vi sökt finansiering från olika håll med regler som styr vilka träd vi får plantera och var vi kan plantera dem. Det var till exempel krångligt att få lov att plantera ek på den här altituden.
”Att överge monokulturen kommer att stärka skogen på lång sikt.”
– Pavel Bambula, skogsvaktare
Hur ser du på framtiden? Kommer projektet att vara lönsamt på lång sikt?
Pavel: Att överge monokulturen kommer att stärka skogen på lång sikt. Vi har satt ut över en miljon plantor sedan 2021 och en sådan storskalig återplantering ger jobb i trakten. Det bör anläggas rekreationsområden för att dra nytta av turismen, som fortfarande är begränsad. Lokala markägare borde tänka på att anordna evenemang. En lummig, frisk skog kan på hela taget bara ge fördelar.
I stället för kortsiktiga ekonomiska mål och monokulturlösningar främjar NextGenerationEU hållbar tillväxt och respekten för miljön. Med hjälp av EU-pengarna är Lesní družstvo obcí Měříns projekt för återplantering ett exempel på en smart investering i naturresurserna. Genom att diversifiera trädslagen och återställa marken på ett hållbarare sätt har projektet gett lokalborna en bättre chans att dra nytta av projektet de kommande åren.
Översikt
- Publiceringsdatum
- 1 juli 2024
- Upphovsman
- Generaldirektoratet för kommunikation
- Location
- Tjeckien