Siirry pääsisältöön
NextGenerationEU
  • Uutisartikkeli
  • 1. heinäkuuta 2024
  • Viestinnän pääosasto
  • Arvioitu lukuaika: 2 min

Tuleva kasvu: ilmastotietoista metsitystä Tšekissä

NextGenerationEU-elpymispaketilla edistetään vihreää siirtymää sekä älykästä, kestävää ja osallistavaa kasvua. Tšekissä investoidaan 360 miljoonaa euroa NextGenerationEU-varoja ilmastokestäviin metsiin. Viheralueiden elvyttäminen ja luonnon monimuotoisuuden kannalta suotuisamman metsätalouden edistäminen ovat tärkeitä asioita laajojen kaarnakuoriaistuhojen jälkeen. 

Äskettäin Lesní družstvo obcí Měřín -metsäosuuskunta ja Měřínin kuntaa ympäröivän Vysočinan alueen metsä kärsivät kaarnakuoriaistuhoista, jonka takia paljon puita kuoli. Nyt osuuskunta istuttaa erilaisia kotoperäisiä puulajeja. Rahoitus saadaan eri lähteistä, kuten NextGenerationEU-välineestä. Puunistutus alkoi vuonna 2021, ja metsäosuuskunta on istuttanut nyt jo yli 230 hehtaaria metsää. Keskustelimme hankkeesta metsänhoitaja Pavel Bambulan kanssa. 

Miten kuvailisit hanketta? Miten NextGenerationEU-rahoitus on auttanut työtänne? 

PB: NextGenerationEU on yksi tärkeimmistä rahoituslähteistämme. Ilman EU-rahoitusta alueen metsitys olisi vaikeaa. Kaarnakuoriaistuhojen jälkeen suuri osa metsästä raivattiin. Metsänuudistuksessa korvaamme yksipuulajisen metsän istuttamalla erilaisia toisiaan täydentäviä puulajeja peruslajikkeista aina sellaisiin lehtipuihin, jotka parantavat ja muokkaavat maaperää. Näitä ovat esimerkiksi tammi ja vaahtera. 

Miksi on tärkeää luopua yksipuulajisista metsistä? 

PB: Sekametsä kestää paremmin kaarnakuoriaisia ja ankaria olosuhteita. Mutta jos metsä raivataan kokonaan ja tilalle istutetaan erilaisia puulajeja, tämä voi aiheuttaa ongelmia luonnonvaraisille eläimille ja luontotyypeille. Tämän vuoksi istutamme sekametsää vain tietyille alueille. Istuttamistamme taimista noin 60 prosenttia on edelleen havupuuta, mutta niiden ympärille istutamme myös lehtipuuta. 

"Ilman EU-rahoitusta alueen metsitys olisi vaikeaa.” 

— Pavel Bambula, metsänhoitaja  

Onnistuvatko kaikki istutukset vai onko tietty prosenttiosuus, joka on istutettava uudelleen? 

PB: Ensi-istutuksissa noin 5–10 prosenttia taimista kuolee. Siihen vaikuttavat sademäärä, ilmasto-olot, vuodenaika ja saamiemme taimien laatu. Lisäksi metsänistuttajien ammattitaito on tärkeää. Nämä ovat sellaisia asioita, joita emme osaa ennustaa tarkasti näin suurissa projekteissa. 

Oletko kohdannut haasteita tässä hankkeessa? 

PB: Aivan riittävästi. Jyrsijät ovat vahingoittaneet taimia, kun niiden kannat ovat kasvaneet ympäröivillä maatalousalueilla. Lisäksi rahoituksen hakemisessa on ollut hallinnollisia esteitä sen suhteen, mitä puita voimme istuttaa ja mihin ne voidaan istuttaa. Esimerkiksi tammen istutusluvan saaminen tällä korkeudella oli vaikeaa. 

”Yksilajisesta puustosta luopuminen parantaa metsän elinkelpoisuutta pitkällä aikavälillä.” 

— Pavel Bambula, metsänhoitaja  

Miltä tulevaisuus näyttää? Tuoko hanke taloudellista hyötyä pitkällä aikavälillä? 

PB: Yksilajisesta puustosta luopuminen parantaa metsän elinkelpoisuutta pitkällä aikavälillä. Olemme istuttaneet yli miljoona taimea vuodesta 2021 alkaen, ja laajamittainen metsittäminen työllistää paikallisesti. Virkistysalueita olisi parannettava, jotta voidaan lisätä alueen matkailua. Paikalliset maanomistajat voivat suunnitella myös erilaisten tapahtumien järjestämistä. Kaiken kaikkiaan kukoistava ja terve metsä hyödyttää kaikkia.

Lyhytnäköisen taloudellisten kasvun ja yksioikoisten ratkaisujen sijaan NextGenerationEU-välineellä edistetään kestävää kasvua luontoa kunnioittaen. NextGenerationEU-välineen varojen avulla Lesní družstvo obcí Měřínin metsityshankkeesta on saatu hyvä malli järkevästä investoinnista luontoon. Hankkeella monipuolistetaan puustoa ja metsää kestävällä tavalla, joka tarjoaa paikallisille asukkaille entistä paremmat mahdollisuudet hyödyntää aluetta tulevina vuosina. 

Tiedot

Julkaisupäivä
1. heinäkuuta 2024
Laatija
Viestinnän pääosasto
Location
  • Tšekki