Gå til hovedindholdet
NextGenerationEU
  • Nyhedsartikel
  • 1. juli 2024
  • Generaldirektoratet for Kommunikation
  • 3 min læsetid

Fremtidig vækst: Klimabevidst genplantning af skov i Tjekkiet

NextGenerationEU-stimuluspakken bidrager til at styrke den grønne omstilling og fremme intelligent, bæredygtig og inklusiv vækst. I Tjekkiet er der afsat ikke mindre end 360 mio. euro i NextGenerationEU-midler til klimarobuste skove, hvor genoplivning af grønne områder og en stræben efter mere biodiversitetsvenligt skovbrug er en vigtig prioritet efter ødelæggende barkbilleangreb. 

Skovbrugskooperativet Lesní družstvo obcí Měřín og skovområdet omkring Měřín i Vysočina oplevede for nylig et sådant angreb, hvor utallige træer endte med at måtte blive fældet. Kooperativet genplanter nu forskellige hjemmehørende træarter med finansiering fra forskellige kilder, herunder NextGenerationEU. Siden arbejdet gik i gang i 2021, har kooperativet genplantet mere end 230 hektar skov. Vi talte med skovforvalteren Pavel Bambula for at høre, hvad han synes. 

Kan du beskrive projektet? Hvordan har NextGenerationEU-finansieringen hjulpet? 

PB: NextGenerationEU er kun en ud af flere finansieringskilder, men det er en vigtig en. Uden EU-midler ville genplantning af skov her være svært. Efter insektangrebet blev meget af området ryddet. For at genopbygge bevæger vi os væk fra en monokultur ved at plante forskellige træarter, som komplementerer hinanden, fra mere almindelige arter til løvarter, som "forbedrer" eller reparerer jorden, f.eks. eg og ahorn. 

Hvorfor er det vigtigt at bevæge sig væk fra en monokultur? 

PB: Blandede skove er mere modstandsdygtige over for barkbiller og hårde vilkår. Men kun at genplante på denne måde kan skabe problemer for vilde dyr og planter og levesteder. Derfor planter vi kun blandede træarter i afspærrede områder. Nåletræer vil fortsat være den primære beplantning, og de udgør ca. 60 % af, hvad vi planter, med "lommer" af mere forskellige arter rundtomkring. 

"Uden EU-midler ville genplantning af skov her være svært." 

– Pavel Bambula, skovforvalter  

Lykkes alle beplantninger, eller er der en procentdel, der skal genplantes? 

PB: Omkring 5-10 % af de plantede træer klarer den ikke i første forsøg. Nedbør, klimaforhold, årstiden og kvaliteten af de unge træer, vi modtager, har alt sammen betydning. Overlevelsesraten påvirkes også af dem, der planter træerne, da de nogle gange kan være hårdhændede. Det er noget, vi ikke kan føre fuldt tilsyn med på så stort et projekt. 

Har I haft mange udfordringer med projektet? 

PB: En god sjat. De unge træer er blevet beskadiget af gnavere, da deres bestande er vokset i de omkringliggende landbrugsområder. Der har også været administrative forhindringer, da vi søger om finansiering fra forskellige kilder, og der er regler for, hvilke træer vi kan plante, og hvor vi kan plante dem. Det har f.eks. været svært at få tilladelse til at plante egetræer i denne højde. 

"Det vil forbedre skovenes levedygtighed på lang sigt at bevæge sig væk fra en monokultur." 

– Pavel Bambula, skovforvalter  

Hvad bringer fremtiden? Vil projektet give langsigtede økonomiske fordele? 

PB: Det vil forbedre skovenes levedygtighed på lang sigt at bevæge sig væk fra en monokultur. Vi har plantet over en million unge træer siden 2021, og genplantning af skov i stor skala giver lokal beskæftigelse. Der bør udvikles rekreative områder for at udnytte turismen, som stadig er begrænset. Lokale jordejere kan overveje at afholde arrangementer. I det store hele kan en frodig og sund skov kun give fordele.

I stedet for kortsigtede økonomiske mål og monokulturelle løsninger fremmer NextGenerationEU bæredygtig vækst og respekt for det naturlige miljø. Med hjælp fra sådanne midler er Lesní družstvo obcí Měříns initiativ med genplantning af skov et eksempel på intelligente investeringer i naturressourcer. Ved at diversificere træarter og genopbygge jorden på en mere bæredygtig måde giver projektet de lokale en bedre chance for at udnytte fordelene ved projektet i de kommende år. 

Med hjælp fra NextGenerationEU-finansiering investerer Tjekkiet ca. 360 mio. euro i klimarobuste skove i hele landet. Et kooperativ i Měřín, som nyder godt af dette, går forrest, når det drejer sig om et mere bæredygtigt skovbrug.

Detaljer

Publikationsdato
1. juli 2024
Forfatter
Generaldirektoratet for Kommunikation
Location
  • Tjekkiet