Gå til hovedindholdet
NextGenerationEU
Nyhedsartikel31. januar 2024Generaldirektoratet for Kommunikation5 min læsetid

Nem sejlads: En soldrevet kabelfærge i Kroatiens landdistrikter

NextGenerationEU hjælper landene med at finansiere en grønnere, mere bæredygtig og stadig mere digital fremtid. Selv om mange af ordningens projekter stadig er i gang eller er under revision, er nogle allerede afsluttet, hvilket har forbedret de lokale borgeres liv. En nyligt udskiftet kabelfærge i Križnica, Kroatien, er et sådant projekt. Vi talte med den lokale færgenavigatør, Josip Sesvečan, som fortalte os mere om det nye fartøjs sikkerhed, effektivitet og pålidelighed, og hvordan det har forbedret den lokale mobilitet og muliggjort yderligere regional udvikling. 

Landsbyen Križnica ved den ungarske grænse i Kroatiens nordøstlige kommune Pitomača ligger i centrum af Mura-Drava-Donau-biosfærereservatet og Mura-Drava-regionalparken. En fodgængerbro gør det muligt for indbyggere i Križnica at krydse Drava-floden sikkert til fods eller på cykel, men køretøjer og maskiner er indtil for nylig blevet transporteret over floden af en 50-årig kabelfærge. I henhold til Kroatiens genopretnings- og resiliensplan finansieret af NextgenerationEU er der blevet installeret en helt ny soldrevet kabelfærge, som erstatter en aldrende, forældet model og understøtter lokalbefolkningens daglige pendling. 

Križnicas omkringliggende område er et naturarvssted med et rigt dyre- og planteliv. Som en del af Europas NATURA 2000-netværk af beskyttede områder for værdifulde og truede arter er det hurtigt ved at blive et attraktivt turistmål. Det lokale center åbnede i marts 2023 og har haft et stigende antal besøgende. Ud over turisme er den lokale økonomi stærkt afhængig af landbruget, hvor familielandbrug producerer grøntsager, frugt og korn. Når personkøretøjer og fragtkøretøjer samt landbrugsmaskiner og -varer skal transporteres er den eneste mulighed at krydse floden med kabelfærge.  

Den gamle kabelfærge blev endelig skrottet sidste år efter først at været sat i drift i 1974. Den kunne ikke længere opfylde lokalsamfundets behov, da den regelmæssigt skulle repareres og vedligeholdes. Som følge heraf bestilte kommunen i Pitomača et nyt soldrevet fartøj gennem landets genopretnings- og resiliensplan med en investeringsværdi på 906 438,96 euro. Da fartøjet blev taget i brug i marts 2023, havde det en umiddelbar indvirkning på lokalbefolkningens daglige pendling og livskvalitet. En mand, der nød direkte gavn heraf var Pitomačas kommunale medarbejder Josip Sesvečan, som har arbejdet i 32 år på den gamle færge. Nu navigerer han den nye model, og vi har spurgt ham om hans tanker: 

Hvad er din forbindelse til projektet, og hvad mener du om det? 

JS: Jeg er tæt forbundet til projektet. Jeg arbejdede på den gamle færge i 32 år og fortsætter med at navigere den nye færge sammen med fire kolleger. Jeg er også formand for kommunalbestyrelsen i Križnica, og jeg har boet her hele mit liv. Alt er blevet bedre siden den nye færge blev sat i drift. Den ældre model var meget mindre og mindre sikker på grund af slid. Drava er en flod med en hurtig og kraftig strøm, og det gør undertiden færgesejlads til en udfordring. Som færgenavigatører er vi nødt til at træffe mange forholdsregler. Ud over vandstanden skal vi overveje tømmerstokke, grene og andre genstande, der kan dukke op i floden og beskadige dele af færgen, hvis de sidder fast under pontonerne. Det nye fartøj har gjort sejlads og transport lettere og sikrere, hvilket betyder meget for os, der arbejder på færgen eller bruger den dagligt. Som færgenavigatør er jeg ansvarlig for passagerernes sikkerhed og deres ejendele, så jeg er nu mere rolig og mere tryg ved hver afgang. 

Hvad er noget af det bedste ved den nye færge? Hvilke problemer har den løst? 

JS: Det fysiske arbejde er blevet reduceret til et minimum, da mange systemer er blevet forbedret takket være elmotorer drevet af solpaneler på færgens tag. Disse motorer strammer kablet for os og sikrer, at færgen ligger korrekt, mens sensorer advarer os, når der kommer vand om bord. For os navigatører er der langt mindre manuelt arbejde end tidligere. Den nye færge har også en større kapacitet, da den kan transportere mellem otte og ti køretøjer og op til 50 passagerer. Den gamle færge kunne højst have 20 passagerer og var langt mere følsom over for ændringer i vandstanden med risiko for beskadigelse af køretøjet ved ind- og udkørsel. Alene af denne grund undgik nogle mennesker at bruge den, når det ikke var højst nødvendigt. Dette hører nu til fortiden, da den nye model er sikker, pålidelig og meget lettere at køre ombord på og fra. Som færgenavigatører har vi nu mere tid til at fokusere på at overvåge vandstanden, bistå passagererne med lastning og garantere deres sikkerhed og komfort. Dette er betryggende for både beboere og turister. 

Hvilke ændringer håber du at se i din region som følge af dette projekt? 

JS: Lokale, der regelmæssigt benytter færgen, har lige fra begyndelsen været klar over projektets betydning. De har været begejstrede for at den gamle model blev erstattet med en ny, moderne og teknologisk avanceret model. Ligesom alle andre værdsætter de færgetransportens sikkerhed og pålidelighed. Den gamle færge skulle for længst have været udskiftet. Jeg håber og tror på, at den nye færge vil tilskynde lokale beboere til fortsat at bo og arbejde her, da den vil lette deres dagligdag og pendling til andre dele af landet. Jeg tror også, at den vil fremme turismen og udviklingen af nye aktiviteter i Križnica og gøre vores kommune mere tilgængelig for regionerne uden for Pitomača. 

Križnicas kabelfærge er blot én ud af en lang liste over projekter, der finansieres gennem Kroatiens genopretnings- og resiliensplan. Selv om hver enkelt har et specifikt fokusområde i forhold til nationale prioriteter og lokale behov, bidrager alle kollektivt til at styrke landets økonomiske og sociale modstandsdygtighed, samtidig med at den digitale omstilling og den grønne omstilling fremskyndes. En sådan finansiering kan være afgørende for mindre lokalsamfund som kommunen i Križnica og Pitomača, da den giver hårdt tiltrængte ressourcer til at bistå med at gøre fjerntliggende områder mere tilgængelige og sætte skub i den lokale udvikling. Den nye kabelfærge danner et solidt grundlag for områdets fremtid og giver beboerne mere pålidelige, sikre og miljøvenlige transportmidler over Drava-floden. Dette vil vise sig at være afgørende for traditionelle lokale industrier som landbruget, samtidig med at lokale myndigheder, beboere og virksomheder får mulighed for at udleve deres ønsker i forhold til turisme og fritid.

Detaljer

Publikationsdato
31. januar 2024
Forfatter
Generaldirektoratet for Kommunikation