Direct la conținutul principal
NextGenerationEU
Știre31 ianuarie 2024Direcția Generală Comunicare5 min de lectură

O soluție eficientă: un bac fluvial prin cablu, pe bază de energie solară, în zonele rurale de Croația

NextGenerationEU ajută țările să finanțeze proiecte pentru un viitor mai ecologic, mai durabil și din ce în ce mai digital. Deși multe din aceste proiecte sunt încă în curs de desfășurare sau de revizuire, unele au fost deja finalizate, îmbunătățind viața cetățenilor. De exemplu, în Križnica (Croația) a fost înlocuit recent un bac fluvial prin cablu. Am vorbit cu operatorul local de transport, Josip Sesvečan, care ne-a spus mai multe despre siguranța, eficiența și fiabilitatea noului bac și despre modul în care acesta a îmbunătățit mobilitatea locală și a contribuit la dezvoltarea regională. 

Situat la frontieră cu Ungaria, în comuna Pitomača din nord-estul Croației, satul Križnica se află în centrul Rezervației biosferei Mura-Drava-Dunăre și al Parcului regional Mura-Drava. Un pod pietonal le permite locuitorilor din Križnica să traverseze în siguranță râul Drava, pe jos sau cu bicicleta. Până de curând, mașinile și vehiculele traversau râul Drava cu un bac fluvial prin cablu, vechi de cincizeci de ani. În cadrul Planului de redresare și reziliență (PRR) al Croației, finanțat prin NextGenerationEU, a fost instalat un nou bac prin cablu, pe bază de energie solară, care înlocuiește vechiul sistem și îmbunătățește astfel mobilitatea localnicilor care fac zilnic naveta. 

Zona Križnica face parte din patrimoniul natural mondial, cu o faună și floră bogată. Făcând parte din rețeaua NATURA 2000 de zone protejate pentru specii valoroase și amenințate cu dispariția, această zonă a devenit rapid o destinație turistică atractivă. În martie 2023 s-a deschis centrul local de vizitare și interpretare, care atrage un număr tot mai mare de persoane. Pe lângă turism, economia locală se bazează în mare măsură pe agricultură, cu exploatații familiale care produc legume, fructe și cereale. Pentru vehiculele de transport persoane și marfă, precum și pentru utilajele agricole, singura opțiune pentru a traversa râul este bacul prin cablu.  

Vechiul bac prin cablu, construit în 1974, a fost înlocuit anul trecut. În ciuda reparațiilor și lucrărilor de întreținere periodice, acesta nu mai putea răspunde nevoilor comunității locale. Prin urmare, municipalitatea Pitomača a comandat, în cadrul planului de redresare și reziliență al Croației, un nou bac pe bază de energie solară - valoarea investiției se ridică la 906 438,96 EUR. A fost pus în funcțiune în martie 2023 și imediat s-a văzut impactul asupra navetei zilnice a localnicilor și asupra calității vieții. Josip Sesvečan, angajatul municipalității Pitomača care a lucrat timp de 32 de ani pe vechiul bac, este probabil primul care beneficiază în mod direct de noua instalație. Am discutat cu el despre ce reprezintă pentru el această schimbare. 

Care este rolul dumnevaoastră în proiect și ce părere aveți despre acesta? 

JS: Acest proiect este foarte important pentru mine. Am lucrat pe vechiul bac timp de 32 de ani și acum lucrez pe cel nou, alături de patru colegi. De asemenea, sunt președintele consiliului local din Križnica și am trăit aici toată viața. Totul s-a îmbunătățit odată cu instalarea noului bac. Cel vechi era mult prea mic și mai puțin sigur din cauza uzurii. Drava este un râu rapid și puternic și, uneori, traversarea cu bacul este problematică. În calitate de operatori, trebuie să luăm multe măsuri de precauție. Pe lângă nivelurile apei, trebuie să fim atenți la bușteni, ramuri și alte obiecte transportate de acest râu, care pot deteriora bacul dacă rămân blocate sub ponton. Cu noul bac, navigația și transportul sunt acum mai ușoare și mai sigure, ceea ce înseamnă mult pentru cei care îl manevrează sau îl utilizează zilnic. În calitate de operator, sunt responsabil de siguranța pasagerilor și a bunurilor acestora - așadar acum lucrez mult mai liniștit. 

Care sunt avantajele noului bac? Ce probleme a soluționat? 

JS: Munca fizică a fost redusă la minimum, deoarece multe sisteme au fost îmbunătățite datorită motoarelor electrice alimentate de panouri solare montate pe acoperișul bacului. Aceste motoare trag cablurile pentru noi, garantând că bacul este aliniat în mod corespunzător, în timp ce senzorii ne avertizează în ceea ce privește nivelul de apă. Pentru operatorii noștri, s-a redus mult munca manuală. Noul bac are, de asemenea, o capacitate de încărcare mai mare, putând transporta între opt și zece vehicule și până la 50 de pasageri. Vechiul bac putea transporta maximum 20 de pasageri și era mult mai sensibil la modificările nivelului apei, existând riscul deteriorării vehicululelor la îmbarcare și debarcare. Doar din acest motiv, unele persoane evitau pe cât posibil utilizarea bacului. Dar noul model este sigur și fiabil și acum este mult mai ușor de îmbarcat și debarcat. În calitate de operatori, avem acum mai mult timp să ne concentrăm pe monitorizarea nivelului apei, acordarea de asistență pasagerilor la îmbarcare și garantarea siguranței și confortului acestora. Acest lucru este un element pozitiv atât pentru locuitorii din zonă, cât și pentru turiști. 

Ce schimbări sperați să vedeți în regiunea dumneavoastră ca urmare a acestui proiect? 

JS: Localnicii care utilizează în mod regulat bacul au fost conștienți de importanța proiectului încă de la început. Ei au fost foarte încântați de instalarea noului model, modern și mai avansat din punct de vedere tehnologic. Apreciază siguranța și fiabilitatea transportului cu noul bac. Sper și cred că noul bac va fi un motiv pentru care localnicii să dorească să trăiască și să lucreze în continuare aici, deoarece acesta le va facilita viața de zi cu zi și deplasarea către alte părți din țară. Cred, de asemenea, că acesta va promova turismul și va stimula dezvoltarea de noi activități în Križnica, deschizând localitatea noastră către regiunile din afara Pitomača. 

Bacul prin cablu din Križnica este doar unul dintr-o listă lungă de proiecte finanțate prin planul de redresare și reziliență al Croației. Deși fiecare are un domeniu de interes specific în raport cu prioritățile naționale și cu nevoile locale, toate contribuie în mod colectiv la consolidarea rezilienței economice și sociale a țării, accelerând în același timp transformarea digitală și tranziția verde. Această finanțare poate fi esențială pentru comunitățile mai mici, precum Križnica și Pitomača, deoarece alocă resurse indispensabile pentru a facilita accesul la localitățile îndepărtate și pentru a stimula dezvoltarea locală. Noul bac prin cablu pune baze solide pentru viitorul zonei, oferindu-le locuitorilor un mijloc de transport mai fiabil, mai sigur și mai ecologic pentru a traversa râul Drava. Este un element esențial pentru industriile locale tradiționale, cum ar fi agricultura și, în același timp, autoritățile locale, locuitorii și întreprinderile își pot urmări obiectivele în materie de turism de recreere si agrement.

Detalii

Data publicării
31 ianuarie 2024
Autor
Direcția Generală Comunicare