Ugrás a fő tartalomra
NextGenerationEU

Ha beruházunk Európa jövőjébe, valóra tudjuk váltani, amit elterveztünk

A Next Generation EU terv célja, hogy segítsen helyreállítani a Covid19-világjárvány által okozott gazdasági és társadalmi károkat. A terv által finanszírozott beruházási projektek révén az Európai Unió egy zöldebb, digitálisabb és reziliensebb jövőt alapoz meg. 

Ennek a nagyszabású és a valaha volt legnagyobb európai finanszírozású ösztönző csomagnak a központi eleme a Helyreállítási és Rezilienciaépítési Eszköz (RRF), amelyen keresztül a finanszírozás nagy részét hitelek és vissza nem térítendő támogatások formájában allokálják.  

A Helyreállítási és Rezilienciaépítési Eszközről szóló rendelet keretében elkülönített források

291 milliárd euró
hitelként
357 milliárd euró
vissza nem térítendő támogatásként
648 milliárd euró*
összes beruházás, 2022-es árakon

*Ez a Helyreállítási és Rezilienciaépítési Eszközről szóló rendeletben előirányzott maximális összeg.

Valamennyi uniós tagállam kidolgozta saját, átfogó nemzeti helyreállítási és rezilienciaépítési tervét, amely a NextGenerationEU-finanszírozást az ország sajátos szükségleteihez igazítja. A forrásokat a beruházási projektek és kezdeményezések széles körére fordítják; ezek közül sokat már meg is valósítottak. 

A két horvát települést összekötő, napenergiával működő vontatott komptól az észak-belgiumi kerékpáros infrastruktúra korszerűsítéséig: a Next Generation EU olyan pozitív változásokat idéz elő, amelyekkel hat kiemelt területen alapozza meg a fenntarthatóbb jövőt. Ezek az alábbiak:  

Az e területekre irányuló beruházások munkahelyeket teremtenek, és serkentik a növekedést a gazdaság kritikus, jövőorientált ágazataiban. Hozzá fognak járulni egy digitálisabb Európa kiépítéséhez, miközben támogatják a tisztább energiára való átállást és elősegítik a klímasemlegességi cél 2050-ig történő elérését.  

Ursula von der Leyen -  placeholder pictures

Együtt megmutattuk, hogy ha Európa merész, meg tudja valósítani, amit akar. És munkánk még korántsem ért véget – tartsunk össze tehát. Ma cselekedjünk, és készüljünk fel a holnapra.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke

A helyreállítási és rezilienciaépítési eredménytábla segítségével Ön is nyomon követheti az egyes országok által elért eredményeket, és betekintést nyerhet az egyes tagállamokban finanszírozott projektekbe. Az alábbi interaktív térképen megkeresheti és részletesen megismerheti az Ön régiójában zajló projekteket: 

Melyek az Ön országában megvalósuló projektek?

A Next Generation EU megvalósítása

2024 februárjától az Európai Bizottság több uniós országbeli képviseletével is közvetlenül együttműködött annak érdekében, hogy helyi kommunikációs kampányok révén kiemelje a Next Generation EU által finanszírozott projektek helyi közösségekre gyakorolt hatását. E helyi kampányok célja, hogy közvetlen kapcsolatot teremtsenek a polgárokkal és a projektek kedvezményezettjeivel, és a különböző kommunikációs csatornákat minél jobban kihasználva bemutassák az egyes tagállamokban a Next Generation EU segítségével megvalósított innovációt és infrastruktúrákat.   

Horvátország nemzeti helyreállítási és rezilienciaépítési terve keretében több mint 900 000 eurót fordítottak egy napenergiával működő, drótkötél vontatta komp üzembe helyezésére Pitomacsa településen. Az új komp javítja a térség elérhetőségét, továbbá biztonságos és megbízható közlekedést kínál a...