NextGenerationEU blev oprettet for at hjælpe med at afhjælpe de økonomiske og sociale skader, der var forårsaget af covid-19-pandemien. Gennem de investeringsprojekter, som Den Europæiske Union finansierer, udstikker den en plan for en grønnere, mere digital og mere modstandsdygtig fremtid.
Kernen i denne massive stimuluspakke – den største, der nogensinde er blevet finansieret i Europa – er genopretnings- og resiliensfaciliteten, hvorigennem størstedelen af finansieringen tildeles i form af lån og tilskud.
Midler tildelt gennem forordningen om genopretnings- og resiliensfaciliteten
* Dette er det maksimale beløb, der er fastsat i forordningen om genopretnings- og resiliensfaciliteten.
Alle EU-lande har udarbejdet omfattende nationale genopretnings- og resiliensplaner, der har til formål at afsætte midler fra NextGenerationEU til deres specifikke behov. Disse midler kanaliseres mod en bred vifte af investeringsprojekter og -initiativer, hvoraf mange allerede er afsluttet.
Fra soldrevne kabelfærgeprojekter i Kroatiens landdistrikter til moderniseret cykelinfrastruktur i det nordlige Belgien skaber NextGenerationEU i dag positive forandringer og lægger grunden til en mere bæredygtig fremtid. NextGenerationEU har seks vigtige fokusområder:
- Grøn omstilling
- Digital omstilling
- Social og territorial samhørighed
- Politikker for den næste generation
- Intelligent, bæredygtig og inklusiv vækst
- Sundhed og økonomisk, social og institutionel modstandsdygtighed
Investeringer på disse områder vil skabe arbejdspladser og anspore til vækst i kritiske, fremtidsorienterede sektorer i økonomien. Det vil bidrage til at opbygge et mere digitalt Europa og samtidig støtte omstillingen til renere energi og udstikke kursen for klimaneutralitet senest i 2050.
Overvåge hvert lands fremskridt med resultattavlen for genopretning og resiliens og få indsigt i projekter, der finansieres i hver medlemsstat. Se vores interaktive kort nedenfor for at få specifikke oplysninger om projekter i din region:
Kortet er kun til orientering og er ikke en udtømmende database over projekter, der støttes af genopretnings- og resiliensfaciliteten. Det viser ikke fordelingen af de projekter, der finansieres af genopretnings- og resiliensfaciliteten, i hele EU eller på tværs af forskellige geografiske områder eller sektorer i medlemslandene. Støttebeløbene fra genopretnings- og resiliensfaciliteten, som er vist for til de forskellige indsatser, er baseret på de indledende omkostningsoverslag, der indgår i genopretnings- og resiliensplanerne.
Desuden skal det bemærkes, at de viste projekter ikke har indflydelse på Kommissionens fremtidige vurdering ved verifikationen af, om de delmål og slutmål, som beskrives i forordning (EU) 2021/241 om oprettelse af genopretnings- og resiliensfaciliteten, er blevet nået på tilfredsstillende måde.
NextGenerationEU i aktion
Siden februar 2024 har Europa-Kommissionen samarbejdet direkte med sine repræsentationer i flere EU-lande for at fremhæve virkningen af EU-finansierede projekter i lokalsamfundene gennem lokale kommunikationskampagner. Disse lokale kampagner har til formål at samarbejde direkte med borgere og projektstøttemodtagere og udnytte forskellige kanaler til at demonstrere de fremtidsfokuserede innovationer og infrastrukturer, der etableres på nationalt plan ved hjælp af NextGenerationEU.
NextGenerationEU projects
Žarova-servicelejlighederne i Velenje i Slovenien, der er medfinansieret af NextGenerationEU, giver ældre borgere en sikker og uafhængig tilværelse i deres eget lokalsamfund. De er et godt eksempel på innovative sociale løsninger for ældre beboere.
Som led i sine landsdækkende prioriteter investerer Tjekkiet 360 mio. euro i NextGenerationEU-finansiering i forbedring af energieffektiviteten i sin boligmasse. Beboerne i et lejlighedskompleks i Frýdek-Místek mærker selv fordelene.
Med hjælp fra NextGenerationEU-finansiering investerer Tjekkiet ca. 360.000.000 euro i klimarobuste skove i hele landet. Et kooperativ i Měřín, som nyder godt af dette, går forrest, når det drejer sig om et mere bæredygtigt skovbrug.