NextGenerationEU-ohjelma perustettiin tukemaan koronaviruspandemian aiheuttamien taloudellisten ja sosiaalisten vahinkojen korjaamista. Siitä rahoitettujen investointihankkeiden kautta Euroopan unioni raivaa tietä vihreämmälle, digitaalisemmalle ja kriisinsietokykyisemälle tulevaisuudelle.
Tämän valtavan ja kautta aikojen suurimman eurooppalaisen kannustinpaketin ytimessä on elpymis- ja palautumistukiväline, jonka kautta annetaan suurin osa paketin rahoituksesta lainojen ja avustusten muodossa.
Elpymis- ja palautumistukivälinettä koskevan asetuksen nojalla myönnetty rahoitus
Kaikki EU-maat ovat laatineet omat laajat kansalliset elpymis- ja palautumissuunnitelmansa, joista ne ohjaavat NextGenerationEU-rahoitusta omien tarpeidensa mukaisesti. Varat ohjataan erilaisiin investointihankkeisiin ja -aloitteisiin, joista monet on saatu jo päätökseen.
Aurinkovoimalla toimiva lossi Kroatian maaseudulla, uudenaikainen pyöräilyinfrastruktuuri pohjois-Belgiassa ja kaikkea siltä väliltä – NextGenerationEU synnyttää positiivista muutosta ja luo pohjaa kestävämmälle tulevaisuudelle kuudella keskeisellä alalla:
- Vihreä siirtymä
- Digitaalinen siirtymä
- Sosiaalinen ja alueellinen yhteenkuuluvuus
- Seuraavan sukupolven hyväksi toteutettavat toimet
- Älykäs, kestävä ja osallistava kasvu
- Terveys ja taloudellinen, sosiaalinen ja institutionaalinen palautumiskyky
Näiden alojen investoinnit luovat työpaikkoja ja vauhdittavat kasvua talouden kriittisillä ja tulevaisuuspainotteisilla sektoreilla. Niillä rakennetaan digitaalisempaa Eurooppaa, tuetaan siirtymistä puhtaampaan energiaan ja luotsataan EU:ta kohti ilmastoneutraaliutta vuonna 2050.
EU-maiden hankkeiden edistymistä ja rahoitusta voi seurata elpymis- ja palautumistukivälineen tulostaulussa. Tutustu oman alueesi hankkeisiin vuorovaikutteisen kartan avulla:
Kartta on laadittu yksinomaan tiedotustarkoituksia varten, eikä se ole elpymis- ja palautumistukivälineestä tuettujen hankkeiden kattava tietokanta. Se ei myöskään pyri kuvastamaan elpymis- ja palautumistukivälineestä rahoitettujen hankkeiden jakautumista Euroopan unionin eikä sen jäsenmaiden maantieteellisten alueiden tai eri alojen kesken. Tukivälineestä myönnettävän rahoituksen määrä on ilmoitettu elpymis- ja palautumissuunnitelmiin sisältyvien alustavien kustannusarvioiden perusteella.
Hankkeen esittely kartalla ei vaikuta sitä koskeviin komission tuleviin arviointeihin, jotka liittyvät välitavoitteiden ja tavoitteiden tyydyttävän saavuttamisen todentamiseen, mistä on säädetty elpymis- ja palautumistukivälineen perustamisesta annetussa asetuksessa (EU) 2021/241.
NextGenerationEU tositoimissa
Euroopan komissio on helmikuussa 2024 käynnistänyt useissa EU-maissa sijaitsevien edustustojensa kanssa yhteisiä tiedotuskampanjoita, joissa tehdään tunnetuksi NextGenerationEU-rahoitteisten hankkeiden vaikutuksia paikallisyhteisöissä. Näillä paikallisilla kampanjoilla pyritään tavoittamaan kansalaisia ja hankkeiden edunsaajia ja esittelemään eri kanavien kautta NextGenerationEU:n avulla toteutettuja innovaatioita ja infrastruktuureja.
NextGenerationEU projects
NextGenerationEU-ohjelmasta rahoitusta saaneet Žarovan palveluasunnot Slovenian Velenjessä tarjoavat ikäihmisille turvallista ja itsenäistä asumista omassa yhteisössään ja ovat esimerkki innovatiivisista sosiaalipalveluratkaisuista ikääntyvälle väestölle.
Yksi Tšekin kansallisista painopisteistä on maan asuntokannan energiatehokkuuden parantaminen. Siihen on osoitettu 360 miljoonaa euroa NextGenerationEU-rahoitusta. Kerrostalon asukkaat Frýdek-Místekissä nauttivat työn konkreettisista tuloksista.
Tšekki investoi NextGenerationEU-rahoituksen avulla 360 miljoonaa euroa ilmastokestäviin metsiin. Měřínissä toimiva osuuskunta on hyödyntänyt tätä rahoitusta tehdessään uraauurtavaa työtä siirtyessään kestävämpään metsätalouteen.