Skip to main content
NextGenerationEU
Ευρώπη. Η κινητήρια δύναμη της καθαρής τεχνολογίας.

Τι κοινό έχουν η ισχυρή οικονομία και η ανοδική αγορά; Την καθαρή τεχνολογία.

Το NextGenerationEU είναι ένα προσωρινό μέσο ανάκαμψης ύψους 806,9 δισ. ευρώ* που έχει σχεδιαστεί με στόχο την ενίσχυση της ανάκαμψης και τον μετασχηματισμό των οικονομιών και των κοινωνιών μας ώστε να καταστούν πιο σύγχρονες και ανθεκτικές.     

Δεδομένου ότι το NextGenerationEU δίνει ιδιαίτερη έμφαση στη διευκόλυνση της μετάβασης προς μια πράσινη και ψηφιακή οικονομία, υπάρχει φυσική σύνδεση με την προώθηση της καθαρής τεχνολογίας για μια πιο βιώσιμη και ανταγωνιστική οικονομία της ΕΕ.  

Εκείνοι που αναπτύσσουν και κατασκευάζουν την τεχνολογία που θα αποτελέσει το θεμέλιο της οικονομίας του αύριο θα έχουν το μεγαλύτερο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα.

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής
Picture of Ursula von der Leyen

Το NextGenerationEU είναι η «επενδυτική ώθηση» για την πράσινη μετάβαση της ΕΕ, η οποία παρέχει ευκαιρίες σε επιχειρήσεις όλων των μεγεθών να κλιμακώσουν τις δραστηριότητες και τις φιλοδοξίες τους σε ένα οικοσύστημα της ΕΕ με μηδενικές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, αξίας ήδη άνω των 100 δισ. ευρώ το 2021, διπλάσια αξία σε σύγκριση με το 2020. Θα ωφελήσει επίσης τις δραστηριότητες των επιχειρήσεων, καθιστώντας δυνατό τον ασφαλή, οικονομικά προσιτό και βιώσιμο ενεργειακό εφοδιασμό και αυξάνοντας τη διαθεσιμότητα των λύσεων καθαρής τεχνολογίας που απαιτούνται για τη μείωση των περιβαλλοντικών τους επιπτώσεων. 

*Το ποσό αυτό είναι σε τρέχουσες τιμές. Ανέρχεται σε 750 δισ. ευρώ σε τιμές 2018. 

Η πορεία προς τις μηδενικές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα

Η καθαρή τεχνολογία βρίσκεται στο επίκεντρο του βιομηχανικού σχεδίου της Πράσινης Συμφωνίας με στόχο να αξιοποιηθούν στο έπακρο οι δυνατότητες των μηδενικών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα μέσω του μετασχηματισμού της βιομηχανίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης με εξαιρετικά φιλόδοξους στόχους. 

Πάνω από 100 δισ. ευρώ
είναι η αξία του οικοσυστήματος νεοσύστατων επιχειρήσεων της ΕΕ με μηδενικές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα το 2021, η οποία διπλασιάστηκε από το 2020
Άνω των 400 GW
είναι η ικανότητα παραγωγής αιολικής και ηλιακής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές στην ΕΕ το 2022, σημειώνοντας αύξηση άνω του 25 % σε σύγκριση με το 2020
4,5 εκατομμύρια
πράσινες θέσεις εργασίας στην ευρωπαϊκή οικονομία το 2019, αύξηση σε σχέση με τα 3,2 εκατομμύρια που ήταν το 2000

NextGenerationEU για καθαρή τεχνολογία

Στο πλαίσιο του NextGenerationEU, τα 27 εθνικά σχέδια ανάκαμψης και ανθεκτικότητας που χρηματοδοτούνται από τον μηχανισμό ανάκαμψης και ανθεκτικότητας (ΜΑΑ) διαθέτουν περίπου 250 δισ. ευρώ για πράσινα μέτρα, συμπεριλαμβανομένων επενδύσεων που προορίζονται για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και τη στήριξη πράσινων έργων. 

Συνολικά, το NextGenerationEU και η καθαρή τεχνολογία προσφέρουν σημαντικές ευκαιρίες στις επιχειρήσεις ώστε να συμβάλουν σε ένα πιο βιώσιμο μέλλον, δημιουργώντας παράλληλα οικονομικά οφέλη. Αν αξιοποιήσουν την τρέχουσα δυναμική, οι επιχειρήσεις θα έχουν τη δυνατότητα μακροπρόθεσμης επιτυχίας σε ένα ταχέως εξελισσόμενο παγκόσμιο οικονομικό τοπίο. 

Με το NextGenerationEU, ανοίγουμε τον δρόμο για μηδενικές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα μέσω της επανάστασης στον τομέα της καθαρής τεχνολογίας! 

Για να πάρετε μια ιδέα για το τι κάνουμε μπορείτε να περιηγηθείτε στον χάρτη των έργων μας και σε μερικά διακρατικά έργα που σχετίζονται με την καθαρή τεχνολογία: 

Σχετικά έργα

Wind turbines in the north sea

«Υπεράκτια ενεργειακή νησίδα»: Αιολική ενέργεια της ΕΕ από τη Βόρεια Θάλασσα.

100 εκατ. ευρώ από τον μηχανισμό ανάκαμψης και ανθεκτικότητας θα χρηματοδοτήσουν έναν μοναδικό υπεράκτιο ενεργειακό κόμβο στο βελγικό τμήμα της Βόρειας Θάλασσας. Αυτή η «νησίδα» επιτρέπει την τροφοδότηση των χερσαίων εθνικών δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας με τουλάχιστον 3,15 GW ανανεώσιμης ενέργειας.
hydrogen installation

Προώθηση της ανάπτυξης της αγοράς του πράσινου υδρογόνου.

1,5 δισ. ευρώ από τον μηχανισμό ανάκαμψης και ανθεκτικότητας θα στηρίξουν ορισμένα από τα συνολικά 62 έργα στη Γερμανία, στο πλαίσιο ενός πανευρωπαϊκού έργου για την προώθηση της ανάπτυξης της αγοράς της αξιακής αλυσίδας του πράσινου υδρογόνου, με στόχο τη διασύνδεση των ευρωπαϊκών έργων υδρογόνου.
Semiconductors icon

Επεξεργαστές χαμηλής ισχύος και μικροκυκλώματα ημιαγωγών στην ΕΕ

2,5 εκατ. ευρώ από τον μηχανισμό ανάκαμψης και ανθεκτικότητας θα καταστήσουν τις αξιακές αλυσίδες των ημιαγωγών της Σλοβενίας πιο ανθεκτικές στο πλαίσιο ενός ευρύτερου πολυκρατικού έργου, το οποίο θα συνδέσει εθνικές και ενωσιακές διαδικασίες και θα ενισχύσει την αξιακή αλυσίδα της μικροηλεκτρονικής...