Ugrás a fő tartalomra
NextGenerationEU
Európa – a tiszta technológiák éllovasa

Mi a közös az erős gazdaságban és a piaci fellendülésben? A tiszta technológiák.

A Next Generation EU egy ideiglenes helyreállítási eszköz, amelynek célja, hogy kilábaljunk a válságból, és hogy gazdaságaink és társadalmaink modernebbé és ellenállóbbá váljanak. Az eszköz 806,9 milliárd euróból* gazdálkodik.     

A Next Generation EU nagy hangsúlyt fektet a zöld és digitális átállás megkönnyítésére, amiből természetesen következik a tiszta technológiák előmozdításának igénye, hogy az uniós gazdaság fenntarthatóbbá és versenyképesebbé váljon.  

Picture of Ursula von der Leyen

Azok tesznek szert a legnagyobb versenyelőnyre, akik a jövő gazdaság alapját képező technológiát fejlesztik és gyártják.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke

A Next Generation EU rendkívüli mértékben ösztönzi az EU zöld átállásába történő beruházásokat: lehetőséget nyújt a vállalkozások számára, hogy – méretüktől függetlenül – fokozzák nulla nettó kibocsátású projektjeiket. Az EU nulla nettó ökoszisztémájának értéke 2021-ben (a 2020-as adatokhoz viszonyítva) megduplázódott, és meghaladta a 100 milliárd eurót. Az ideiglenes helyreállítási eszköz az üzleti tevékenységek javát szolgálja azáltal is, hogy gondoskodik a biztonságos, megfizethető és fenntartható energiaellátásról, valamint hozzáférhetőbbé teszi a tiszta technológiai megoldásokat, amelyekkel csökkenthető a vállalati tevékenységek környezeti hatása. 

*Folyó árakon számolva. 2018-as árakon ez 750 milliárd eurót jelent. 

A nulla nettó kibocsátáshoz vezető út

A tiszta technológiák központi helyet foglalnak el a zöld megállapodáshoz kapcsolódó ipari tervben. Az ambiciózus terv a nulla nettó kibocsátással járó technológiákban és termékekben rejlő potenciált hivatott kiaknázni. Ennek előfeltétele az EU iparának átalakítása. 

Több mint 100 milliárd euró
a nulla nettó kibocsátású startupok összértéke 2021-ben (kétszer annyi, mint 2020-ban)
400 GW fölött
az EU megújuló szél- és napenergia-termelési kapacitása 2022-ben (több mint 25%-kal nagyobb, mint 2020-ban)
4,5 millió
a zöld munkahelyek száma az európai gazdaságban 2019-ben (2000-ben: 3,2 millió)

A Next Generation EU eszköz a tiszta technológiákért

A Next Generation EU égisze alatt a Helyreállítási és Rezilienciaépítési Eszközből finanszírozott 27 nemzeti helyreállítási és rezilienciaépítési terv összesen mintegy 250 milliárd eurót fordít kizöldítő intézkedésekre, köztük olyan beruházásokra, amelyek a klímaváltozás elleni küzdelmet és zöld projektek megvalósítását szolgálják. 

Összességében elmondható, hogy a Next Generation EU és a tiszta technológiák révén a vállalkozások hozzájárulhatnak a fenntartható jövőhöz és gazdasági hasznot is teremthetnek. A kedvező lehetőséget bölcsen kihasználó vállalatok hosszú távon is sikeresek lehetnek a gyorsan változó globális gazdasági környezetben. 

A Next Generation EU és a forradalmi tiszta technológiák révén jó ütemben haladunk a nulla nettó kibocsátás felé! 

Az alábbi térképpel ízelítőt adunk a tiszta technológiákkal kapcsolatos európai projektekből: 

Kapcsolódó projektek

Wind turbines in the north sea
A Helyreállítási és Rezilienciaépítési Eszköz 100 millió euróval támogatja az Északi-tenger Belgiumhoz tartozó részén létesítendő nyílt vízi szélerőművet. Az egyedülálló szélerőműpark a tervek szerint 3,15 GW megújuló energiát tud majd eljuttatni az ország szárazföldi villamosenergia-hálózataihoz.
hydrogen installation
A Helyreállítási és Rezilienciaépítési Eszköz 1,5 milliárd euróval támogat összesen 62 németországi projektet. E kezdeményezések egy, a zöld hidrogén értékláncának piaci felfuttatását célzó páneurópai projekt részét képezik, amely összekapcsolni hivatott az európai hidrogénprojekteket.
Semiconductors icon
A Helyreállítási és Rezilienciaépítési Eszköz 2,5 millió euróval támogatja a szlovén félvezető-értékláncok ellenálló képességét. A kezdeményezés egy szélesebb körű, több országra kiterjedő projektbe illeszkedik, amely összekapcsolja a tagállami és az uniós gyártási folyamatokat és megerősíti az...