Ugrás a fő tartalomra
NextGenerationEU

Zöldítsük ki Európát!

A Next Generation EU kezdeményezéssel egy új, környezetkímélő Európát hozunk létre, ahol az ember és a környezet megfér egymás mellett.

A Next Generation EU helyreállítási tervnek és az EU hétéves költségvetésének legalább 30%-át az éghajlatváltozás kezelésére és a zöld projektek támogatására fogjuk fordítani. Az alábbiakban felsoroljuk azokat a kulcsfontosságú területeket, amelyeket az elkövetkezendő években előtérbe helyezünk. Zöldítsük ki Európát!

Szénlábnyomunk csökkentése

Tiszta energia

A Next Generation EU forrásaival elősegítjük, hogy az uniós országok átálljanak a tiszta energia használatára, amely nagyrészt a biztonságos és megfizethető megújuló energiaforrásokon alapul. Az uniós szintű épületkorszerűsítési hullámmal azt szeretnénk elérni, hogy a magánlakások és a középületek energiahatékonyabbá váljanak, és hogy senki se kényszerüljön otthonában kikapcsolni a fűtést. A zöld és a digitális technológia lehetővé fogja tenni az európai városok korszerűsítését, intelligens városok létrehozását. Ez elsősorban energiatakarékos fűtést és világítást, valamint innovatív városi vízellátási rendszereket és hulladékártalmatlanító létesítményeket jelent.

Fenntartható közlekedés

Az utazás és a közlekedés környezetkímélőbbé válik. Fejlesztjük és javítjuk a kerékpáros infrastruktúrát, és nagyobb összegeket ruházunk be a tömegközlekedési hálózatokba, többek között az Európát átszelő, nagy sebességű vasútvonalakba. Kibocsátásmentes nagy légi járműveket és tengeri hajókat, például tartályhajókat fejlesztünk ki. Ösztönözzük az elektromos autókra való átállást, és gondoskodunk arról, hogy Európa-szerte elegendő töltőállomás álljon rendelkezésre.

Ezek a beruházások nemcsak éghajlat-politikai céljaink elérését segítik elő, de zöld munkahelyeket is fognak teremteni, megerősítik gazdaságainkat, és segítenek az európaiak életminőségének javításában.

Környezetünk védelme

Természet és a biológiai sokféleség

Európa-szerte több szárazföldi és tengeri területet védünk, és óvjuk biológiai sokféleségünket. Küzdünk a biodiverzitás csökkenésének fő okai ellen, és arra törekszünk, hogy a víz és a talaj 2050-re mentes legyen mindenfajta szennyezőanyagtól. Növeljük erdeink számát, javítjuk minőségüket és erősítjük az éghajlatváltozás hatásaival szembeni ellenálló képességüket. Előmozdítjuk a fenntarthatóbb erdőgazdálkodást, beleértve az ökoturizmust is – így biztosítandó, hogy a vidéki területek és az ott élők ne maradjanak le. A természet-helyreállítási tervünk az évek során leromlott ökoszisztémákat és vizes élőhelyeket hivatott helyreállítani.

Fenntartható fogyasztás

Javítjuk a hulladékgazdálkodást, valamint a műanyagoktól és a textíliáktól kezdve az akkumulátorokig és a járművekig lendületet adunk a körforgásos gazdaságnak. Gondoskodunk arról, hogy lehetőség legyen az elektromos árucikkek megjavítására, az életciklusuk végén pedig az újrahasznosításukra. Európa-szerte síkra szállunk a fenntartható divatért, és támogatjuk azokat a közösségi helyeket, ahol bárki elsajátíthatja a tárgyak javításának és átalakításának fortélyait.

Ezek a változások nemcsak a környezet védelmét és éghajlat-politikai céljaink megvalósítását segítik elő, hanem az európai polgárok egészségét és életminőségét is javítják.

Élelmiszereink jövője

Tápláló, fenntartható élelmiszerek

A Next Generation EU eszközzel és „a termelőtől a fogyasztóig” stratégiával gondoskodunk arról, hogy mindenkinek jusson elegendő egészséges és biztonságos élelmiszer. Arra ösztönözzük az embereket, hogy egészségesen, fenntartható étrendet követve táplálkozzanak, és csökkentjük az élelmiszer-pazarlást. Olyan élelmiszer-címkézési rendszert dolgozunk ki, amely feltünteti a termék eredetét, tápértékét, valamint környezeti és társadalmi hatását. Emellett többet fordítunk kutatásra és innovációra, hogy élelmiszerrendszerünket időállóvá és a sokkhatásokkal szemben ellenállóvá tehessük.

Gazdálkodás és halászat

Az élelmiszereink szénlábnyomának csökkentése, a környezet védelme és a biológiai sokféleség megőrzése érdekében segítjük a mezőgazdasági termelőket a biogazdálkodásra való átállásban. Befektetünk a kutatásba és a technológiába, hogy a gazdálkodás hatékonyabb, az öntözés pedig korszerűbb legyen, és hogy a peszticidek helyett nem vegyi alternatívák álljanak rendelkezésre. Támogatjuk továbbá a fenntartható halászatot és akvakultúrát, azaz lendületet adunk a kék gazdaságnak.

Ezek a változások nemcsak éghajlat-politikai céljaink valóra váltását segítik elő, hanem új lehetőségeket is teremtenek a fogyasztók, a mezőgazdasági termelők, a halászok és az élelmiszeripar számára.

Környezetbarátabb Európa mindenki számára

Azt szeretnénk, hogy mindenki részt vehessen Európa környezetbarát jövőjében és élvezhesse annak előnyeit, ezért növeljük a kutatásra és az innovációra fordított összegeket. Célunk, hogy leküzdjük az éghajlati válságot, és hatékonyabban védjük Európa biológiai sokféleségét és a veszélyeztetett élőhelyeket.

Arra törekszünk, hogy az átállás mindenki számára méltányos és igazságos legyen, ezért minden eddiginél több zöld beruházást támogatunk, továbbá készségfejlesztési és átképzési lehetőségekkel segítjük a munkavállalókat és a vállalkozásokat, hogy megtalálják a helyüket a zöld gazdaságban. Létrehoztunk egy eszközt, az igazságos átmenet mechanizmust annak érdekében, hogy a nulla nettó üvegházhatásúgáz-kibocsátású gazdaságra való átállás méltányos legyen, és senki ne szenvedje ennek hátrányát.

Nemzetközi együttműködés

Tudjuk, hogy az éghajlatváltozás jelentette globális veszélyt csak a nemzetközi partnereinkkel folytatott együttműködéssel tudjuk leküzdeni. Ezért a Párizsi Megállapodás céljainak elérése érdekében összefogtunk más kormányokkal. Támogatjuk a fejlődő országokat az éghajlatváltozás kezelésére irányuló erőfeszítéseikben. Jó példával járunk elöl: céldátumokat tűzünk ki a klímasemlegesség elérésére vonatkozóan, és más kormányokat is erre ösztönzünk. Együttműködésünk jóvoltából a jövőnk környezetkímélőbb lesz.

EU–UEFA partnerség

Minden eddiginél nagyobb hangsúlyt fektetünk a környezettudatosságra. Az Európai Labdarúgó-szövetséggel (UEFA) közösen egy hároméves kampánnyal ösztönzünk mindenkit arra, hogy vegye ki a részét az éghajlatváltozás elleni küzdelemben. Tájékozódjon az EU és az UEFA közös kampányáról.

Bővebb információk

Ön is tehet azért, hogy a jövőnk zöldebb legyen: használja a tömegközlekedést vagy kerékpározzon, fogyasszon kevesebb húst és egyen több zöldséget, vásároljon használt árucikkeket, és adjon új életet a régieknek újrafeldolgozás vagy újrahasznosítás révén.

Csatlakozzon környezetvédelmi kezdeményezésekhez: vegyen részt az európai éghajlati paktumban – amelynek közösségei megoszthatják egymással környezetvédelmi intézkedéseiket, illetve támogatást kaphatnak ilyen intézkedéseik végrehajtásához –, illetve tegyen környezettudatos fogyasztásra vonatkozó vállalást! Ez a kezdeményezés arra ösztönzi a vállalkozásokat, hogy szénlábnyomuk csökkentésével, fenntarthatóbb termékek előállításával stb. éghajlatbarátabbá váljanak. Az új európai Bauhaus kezdeményezéssel pedig megoszthatja a fenntartható, éghajlatbarát építészettel kapcsolatos ötleteit.