Gå direkt till innehållet
NextGenerationEU
  • Nyhetsartikel
  • 25 oktober 2024
  • Generaldirektoratet för kommunikation
  • Lästid: 4 min

Tänk på avståndet – minskade digitala klyftor i lettiska skolor

Precis som alla EU-länder står Lettland inför utmaningar till följd av vår alltmer digitala värld. Därför satsar man nästan en fjärdedel av bidraget från NextGenerationEU på den digitala omställningen. Ett stort problem i Lettland är den digitala klyftan. Det har ett nationellt initiativ försökt göra något åt genom att köpa in 35 000 bärbara datorer till högstadie- och gymnasieskolor i hela landet. 

Projektet ska komma till rätta med den dåliga tillgången till digital teknik i lärandet, ett problem som drabbar vissa elever på ett oproportionerligt sätt, bland annat av socioekonomiska skäl. En av de skolor som drar nytta av projektet är det statliga Jelgavagymnasiet (det äldsta i sitt slag i Lettland), som har fått 274 bärbara datorer som både elever och lärare kan använda. Skolans personal lovordar initiativet. 

Zaiga Atelbauere som undervisar i engelska och företagsekonomi och Nadīna Anija Poga som är lärare i it, design och teknik delar med sig av sina tankar. 

Har projektet haft stor betydelse för Jelgavagymnasiet? 

Zaiga: Ja, det tycker jag. När det gäller metodik och teknik kan vår skola skryta med sin praktiska inriktning. Här får eleverna lära sig färdigheter som de behöver i vardagen och på arbetsmarknaden. Digitaliseringen är mycket viktig, men vissa samhällsgrupper missgynnas eftersom de inte har samma tillgång. Vi vill skapa så lika villkor som möjligt och se till att alla har tillgång till modern teknik av hög kvalitet. Initiativ som det här hjälper oss att nå målet.  

Nadīna: Det har medfört enorma skillnader i hur eleverna arbetar och lär sig saker. De använder datorerna i olika ämnen, bland annat engelska och naturvetenskapliga ämnen. Lärarna kan boka datorerna för sina lektioner så att de och eleverna kan jobba digitalt med olika uppgifter. 

”Vi vill skapa så lika villkor som möjligt. Initiativ som det här hjälper oss att nå målet.” 

– Zaiga Atelbauere, lärare vid Jelgavagymnasiet

Vad har varit det bästa med projektet? 

Zaiga: Jag tror att vi alla jobbar effektivare och vi skriver ut mycket mindre på papper än tidigare. Det är intressant att se hur lätt eleverna lär sig digitala färdigheter. Tack vare datorerna kan de jobba både självständigt och tillsammans med andra, i ett sömlöst flöde. Vi får också mycket mer gjort på lektionerna och slipper ge långa läxor. Alla elever arbetar med ett visst ämne på samma sätt och kan alltid be läraren om hjälp. 

Nadīna: Eleverna utvecklar färdigheter som de kan använda i olika ämnen. Tack vare datalektionerna har de till exempel blivit bättre på Excel, som de sen kan använda i fördjupningsarbeten för att göra beräkningar eller presentera data. För grupparbeten har det också varit mycket praktiskt, eftersom det blir lättare att samarbeta. Tidigare sökte eleverna information på sina telefoner och blev ofta distraherade av alla notiser. Det är mer praktiskt med datorer och det finns inga notiser som stör. 

”Digitaliseringen är nödvändig för skolan och lärandet och speglar den värld vi lever i.” 

– Nadīna Anija Poga, lärare vid Jelgavagymnasiet

Tror du att det behövs fler initiativ som det här? 

Zaiga: Absolut. De digitala färdigheter som eleverna lär sig i dag har de nytta av hela livet. Skolan måste underlätta lärandet. Alla måste ha digitala färdigheter för att kunna delta i samhället och behovet kommer bara att öka. Det är viktigt med sådana här nationella initiativ, eftersom de bidrar till att jämna ut både geografiska och sociala skillnader. 

Nadīna: Jag håller med. Digitaliseringen är mycket viktig för skolan och lärandet och speglar den värld vi lever i. Projektet har verkligen hjälpt skolor och lärare i Lettland att integrera digitala processer i undervisningen och lärandet. Men i vilken mån projektet ger resultat beror i slutändan på lärarnas förmåga att genomföra det. Att ge skolorna materiella resurser är bara början. 

Initiativet att förse skolor i hela Lettland med bärbara datorer är ett av många digitaliseringsinitiativ som genomförs med hjälp av finansiering från NextGenerationEU. Insatser för minskade digitala klyftor ingår i många av landets projekt för att modernisera den tekniska infrastrukturen och höja allmänhetens kompetens. Myndigheter, små och medelstora företag och program för bredbandsutbyggnad får också stora bidrag. Lettland fortsätter att driva på den digitala omställningen genom att rusta sina invånare för en alltmer digital framtid. 

Översikt

Publiceringsdatum
25 oktober 2024
Upphovsman
Generaldirektoratet för kommunikation
Location
  • Lettland