Direct naar de inhoud
NextGenerationEU
  • Nieuwsartikel
  • 25 oktober 2024
  • Directoraat-generaal Communicatie
  • Leestijd: 3 min

Mind the gap: de digitale kloof dichten in Letse scholen

Net als alle EU-landen leidt onze steeds digitalere wereld ook in Letland tot uitdagingen. Om deze uitdagingen aan te pakken, besteedt het land bijna een kwart van zijn NextGenerationEU-financiering aan het aanjagen van de digitale transitie. Een van de belangrijkste problemen waarmee Letland wordt geconfronteerd, is de digitale kloof. Daarom heeft het land een nationaal initiatief opgezet voor de aankoop en distributie van 35.000 laptops voor middelbare scholen in het hele land. 

Het project heeft tot doel leren door middel van technologie voor iedereen mogelijk te maken. Sommige groepen burgers hebben namelijk onevenredig weinig toegang tot technologie, onder meer om sociaal-economische redenen. Het staatsgymnasium van Jelgava (het oudste in Letland) is een van de scholen die gebruikmaakt van de regeling. Het heeft 274 laptops ontvangen die door zowel leerlingen als leerkrachten kunnen worden gebruikt. Het overgrote deel van het personeel is tevreden over het initiatief. 

Zaiga Atelbauere, docent Engels en bedrijfsmanagement, en Nadīna Anija Poga, hoogleraar IT, design en technologie, over het initiatief: 

Is dit project belangrijk voor het staatsgymnasium van Jelgava? 

ZA: Ik denk het wel. Wij als school zijn tros op onze praktische aanpak van methodes en technologie; wij leren onze leerlingen vaardigheden aan die hen voorbereiden op de echte wereld en de arbeidsmarkt. Digitalisering is van essentieel belang, maar sommige sociale groepen worden daarbij benadeeld omdat zij er moeilijk toegang toe hebben. Wij willen onze leerlingen zoveel mogelijk gelijke kansen bieden en streven naar hoogwaardige, up-to-date technologie voor iedereen. Initiatieven als dit maken dat mogelijk.  

NAP: Het initiatie maakt een enorm verschil voor de manier waarop onze leerlingen werken en leren. De laptops worden gebruikt voor verschillende vakken, waaronder Engels en natuurwetenschappen. Leerkrachten hebben de computers in hun lesplannen geïntegreerd. Leerkrachten en leerlingen kunnen ze tijdens de les gebruiken om taken toe te wijzen en digitaal te werken. 

"Wij willen onze leerlingen zoveel mogelijk gelijke kansen bieden... Initiatieven als dit maken dat mogelijk." 

— Zaiga Atelbauere, leerkracht op het staatsgymnasium van Jelgava

Wat zijn de grootste voordelen van het project? 

ZA: Ik denk dat we allemaal efficiënter zijn geworden, en we gebruiken veel minder papier dan voorheen. Het is interessant om te zien hoe de leerlingen bijna moeiteloos digitale vaardigheden oppikken. Dankzij de computers kunnen zij zowel autonoom als in groep werken en soepel met elkaar samenwerken. We krijgen ook veel meer af tijdens de les, waardoor we nog maar weinig huiswerk hoeven te geven. Alle leerlingen hebben dezelfde middelen tot hun beschikking en de leerkracht kan zo nodig een handje helpen. 

NAP: De leerlingen ontwikkelen vaardigheden die zij voor verschillende vakken kunnen gebruiken. Zo hebben zij in de computerles hun Excel-vaardigheden geperfectioneerd, wat hen heeft geholpen met onderzoeksprojecten, vooral het maken van berekeningen en het presenteren van gegevens. Het is ook heel nuttig geweest voor groepswerk, aangezien het echte samenwerking mogelijk maakt. Voorheen zochten ze naar informatie op hun telefoon en werden ze vaak afgeleid door meldingen van hun apps. De laptops zijn handiger en er zijn geen meldingen die hun concentratie verstoren. 

“Digitalisering is essentieel voor scholen en leerresultaten, het is de realiteit in de wereld van vandaag.” 

— Nadīna Anija Poga, leerkracht op het staatsgymnasium van Jelgava

Denkt u dat dergelijke initiatieven de toekomst hebben? 

ZA: Zeker. De digitale vaardigheden die leerlingen vandaag leren, zullen hun hele leven lang nuttig zijn. Scholen moeten dit mogelijk maken. Digitale vaardigheden zijn van essentieel belang voor elke vorm van betrokkenheid bij de hedendaagse samenleving en dat zal alleen maar meer worden. De invoering van een dergelijk initiatief op nationaal niveau is belangrijk, aangezien het zowel op geografisch als sociaal gebied verschillen kleiner maakt. 

NAP: Daar ben ik het mee eens. Digitalisering is essentieel voor scholen en leerresultaten, het is de realiteit in de wereld van vandaag. Dit project biedt scholen en leerkrachten in Letland een goede kans om digitale processen in hun onderwijs- en leermethoden op te nemen. Het succes van dit initiatief zal echter uiteindelijk afhangen van de vraag of leerkrachten ze doeltreffend kunnen gebruiken. Het verstrekken van materialen aan scholen is slechts het begin. 

Het uitdelen van laptops aan scholen in heel Letland is een van de vele digitaliseringsinitiatieven met financiering van NextGenerationEU. De wens om de digitale kloof te dichten ligt aan de basis van veel Letse projecten om de technologische infrastructuur te moderniseren en de bredere bevolking bij te scholen, waarbij overheidsdiensten, kleine en middelgrote bedrijven en programma’s voor internetconnectiviteit ook aanzienlijke subsidies ontvangen. Door enthousiast in te zetten op de digitale transitie, wil Letland zijn burgers vandaag al voorbereiden op een steeds digitalere toekomst. 

Bijzonderheden

Datum publicatie
25 oktober 2024
Auteur
Directoraat-generaal Communicatie
Location
  • Letland